{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neđo Ikonić deportovan iz SAD-a u BiH

S
20.1.2010. u 16:37
0
2
Neđo Ikonić deportovan iz SAD-a u BiH
0
Neđo Ikonić deportovan iz SAD-a u BiH
Neđo Ikonić
Neđo Ikonić koji je osumnjičen za učestvovanje u genocidu u Srebrenici 1995. godine deportovan je danas iz Sjedinjenih Američkih Država u Bosnu i Hercegovinu i predan nadležnim pravosudnim organima, saznaje Sarajevo-x.com od portparola Tužilaštva BiH, Borisa Grubešića.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ikonić, za kojim je bila raspisana Međunarodna potjernica, uhapšen je u SAD-u 2006. godine zbog pokušaja prevare imigracijske službe.

Naime, njega je američki federalni sud početkom 2009. godine osudio na godinu zatvora zbog davanja lažnih podataka prilikom useljenja u SAD, odnosno zbog ne navođenja da je učestvovao u operacijama koje su srpska vojska i policija izvodile u Srebrenici u julu 1995. i kasnijem ubijanju blizu 8.000 bošnjačkih civila i zarobljenika.

Ikonić je priznao da je imigracionim vlastima 2002. godine dao lažne podatke o svom učešću u ratu u BiH.

Ikonić se terti da je 1995. godine komandovao jedinicom policije koja je djelovala uz Vojsku Republike Srpske kao obezbjeđenje na putevima oko Srebrenice.

Vjeruje se da je ta jedinice učestvovala u odvajanju muškaraca civila od žena i djece, te njihovom zarobljavanju i ubistvima. Ikonića je nekoliko svjedoka spomenulo tokom suđenja Nikoliću i ostalima dovodeći ga u vezi sa policajcima koji su odvajali civile.

Također, Ikonić se sumnjiči da je komandovao jedinicom koja je radila “čišćenje terena” na području oko Sandića i Konjević Polja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: