BiH
11

Tužilaštvo BiH zatražilo 45 godina zatvora za Harisa Čauševića

Piše: M. N.
Haris Čaušević (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Haris Čaušević (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Tužilaštvo BiH iznijelo je završne riječi u predmetu Haris Čaušević u okviru kojih je zatražilo od Suda BiH da osudi Harisa Čauševića, zvanog Oks, na kaznu zatvora od 45 godina zbog terorističkog napada na Policijsku stanicu Bugojno koji je izveo 27. juna 2010. godine.

Podsjetimo, u napadu je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a policajka Edina Hindić zadobila je teške tjelesne povrede opasne po život. Lake tjelesne povrede zadobili Muamer Karadža, Sanel Hodžić, Sulejman Bešić, Marinko Kolak i Mugdim Škandro, te je tom prilikom na zgradi PU Bugojno pričinjena materijalna šteta u iznosu od 506.051,91 KM, kao i materijalna šteta u iznosu od 213.111,76 KM, na okolnim objektima i vozilima koja su se također nalazila u neposrednoj blizini zgrade PU Bugojno.

Upropastio si mi život

Tužilac Dubravko Čampara istakao je kako je Čaušević tokom vršenja svojih kako pripremih radnji tako i prilikom izvršenja ovog terorističkog čina postupao sa direktnim umišljajem. Podsjetio je na svjedočenja svih svjedoka Tužilaštva BiH, kao i na pronađene dokaze prilikom hapšenja Čauševića i pretresa njegove kuće.

"Pored svih ovih svjedoka, vještaka tragova sa lica mjesta koji govore o tome da je optuženi Hairs Čauševič postavio i aktivirao eksplozivnu napravu pred vama ovdje časni sude svjedočio i svjedok odbrane Aldin Grižić koji se za vrijeme eksplozije nalazio u podrumskim prostorijama PU Bugojno zajedno sa licima Mujo Jakić, Senad Hubjer i Ramić Vernesom. Naime ovaj svjedok je dana 04.05.2015. godine po prijedlogu odbrane svjedočio ovdje u sudnici te je izjavio da se u noći između 26. i 27.06.2015. godine nalazio u prostorijama za zadržavanje PU Bugojnu iz razloga što je prije toga sa svojim vozilom uletio u rijeku Vrbas zajedno sa Mujom Jahićem te je oko 4 ili 5h ustao do prozora prostorija za zadržavanje kako bi hlače koje su mu bile mokre okačio na prozore da se osuše, kada je ugledao i vidio optuženog Harisa Čauševića kako isti u ruci nosi neku vreću i vidio je da optuženi Haris Čaušević na sebi imao kapu crnu boje koja je bila podvijena. Svjedok je opisao da je optuženi Haris Čaušević od njega stajao na udaljenosti od nekih 40 cm i da su se kratko gledali oči u oči. Međutim svjedok nije ni sanjao šta se ne samo njemu nego i svih policajcima koji su to jutro došli na posao sprema, a spremala im se upravo teška smrt. Časni sude sjetite se samo rečenice koju je ovaj svjedok uputio direktno optuženom Harisu Čauševiću taj dan ovdje u sudnici: citiram: 'To si bio ti Harise, vidio sam te, imao si zavrnutu kapu, upropastio si mi život...!", podsjetio je Čampara.

Naveo je kako "bezosjećajnost i bezkurpuloznost koju je prilikom izvršenja ovog terorističkog napada optuženi Haris Čaušević u sebi imao, dokazuje se i činjenicom, da je optuženi Haris Čaušević bio siguran i svjestan da ga je Aldin Grižić prepoznao i vidio, ali je ipak odlučio postaviti eksplozivnu napravu izuzetne razorne moći jer je zasigurno znao da niko živ iz policijske zgrade neće izaći pa tako ni svjedok Aldin Grižić".

Odbrana: Montirani svjedoci

Istakao je kako je odbrana, nemavši snage da se argumentima suprotstave nakon svjedočenja ljudi koji su bili među žrtvama, odbila ispitivati svjedoke navodeći kako su svjedoci montirani i iskonstruisani od strane policije i Tužilaštva.

Čampara je podsjetio kako je u suđenju svjedočio i Adnan Haračić koji je bio sa optuženim prije izvršenja i tokom pripremanja optuženog Čauševića da izvrši teroristički čin.

"Nakon što je Adnan Haračić došao kod Harisa u kuću u naselju Poljice br. 54 u Bugojnu gdje je isti živio, Čaušević Haris mu saopštava da će danas dana 27.06.2010. godine izvršiti teroristički čin napadom na PU Bugojno i to u ranim jutarnjim satima kada bude smjena policajaca u namjeri da ih sve liši života. Svjedok nadalje do u detalje objašnjava na koji način je Haris pripremio eksplozivnu napravu, šta je sve stavio u ovu napravu, te na koji način je istu transportovao do PU Bugojno kao i šta je imao na sebi od odjeće Čaušević Haris kada je krenuo da izvrši ovaj teroristički čin", pročitao je Čampara.

U razgovorima s bliskim ljudima Čaušević je rekao kako se na taj način želi osvetiti za hapšenje brata Rijada Rustempašića, a sedam dana prije ovog krvavog čina, Čaušević je rekao "Vidjećeš šta će se desiti za Ajvatovicu", najavivši napad. Prilikom pretresa kuće pronađene su automatske puške, meci, prigušivači, projektili, ručni bacači raketa i slično, a prilikom hapšenja kod njega je pronađena automatska ručna bomba.

Čauševićev put "pokriven" svjedocima

Čaušević je istakao kako se odbrana fokusirala da diskredituje svjedoka Adnana Haračića pokušavajući bezuspješno dokazati da je on počinio to krivično djelo, a ne Čaušević, a potom su spominjali i drugu osobu da bi se potom vratili na Adnana. Dodao je da im je krucijalni dokaz bio taj koju muzičku grupu sluša Haračić (Beogradski sindikat).

"Van svake razumne sumnje i u prvostepenom i drugostepenom postupku, Tužilaštvo BiH je dokazalo da je optuženi Haris Čaušević počinio krivična djela na način kako je to opisano u činjeničnom dijelu optuženice, jer ne postoji niti jedan detalj od pripremanja krivičnog djela, sklapanja eksplozivne naprave, puta koji je optuženi Haris Čaušević prešao od kuće do PU, postavljanja eksplozivne naprave uz zid PU Bugojno, bjekstva optuženog Harisa Čauševića od zgrade PU Bugjno do grma u kojem se sakrio, tragova pronađenih na licu mjesta, cijelog puta od njegove kuće pa do grma u koji se sakrio nakon izvršenja krivičnog djela, a što je sve potkrijepljeno materijalnim dokazima, izjavama svjedoka koji svi potkrepljuju jedni druge te pronađenim tragovima na licu mjesta kao i opisima optuženog od strane svjedoka koji su ga pratili pa sve do maloljetne djevojčice pored koje je protrčao optuženi Haris Čaušević bježeći od policajaca nakon što je ostavio eksplozivnu napravu.

Da je Haris Čaušević već duže vremena planirao napad na policijsku stanicu u Bugojnu te da su van svake razumne sumnje dokazani i navodi tačke 2 optužnice potvrđuje i svjedok Mirsad Huseinbegović kojem je Čaušević Haris govorio da treba nešto uraditi za Rijada, pa svjedok ističe citiram:

'Treba napraviti auto bombu ili staviti oko sebe eksploziv i dignuti policijsku stanicu u zrak'. Ovaj svjedok navodi da mu je ovo Čaušević rekao šest mjeseci prije samog događaj u internet klubu 'Sajber' u Bugojnu, te tražio od istog da mu pomogne oko dizanja policijske stanice u vazduh, što je ovaj odbio", naveo ja Čampara.

Na Sudu su više puta pokazane i fotografije na kojim se nalazi Čaušević sa raznim vrstama teškog naoružanja koje je kasnije i pronađeno kod njega, te fajlovi sa terorističkim napadima na savezničke snage u Iraku i Afganistanu i fajlovi na kojima se objašnjava način sastavljanja i aktiviranja eksplozivnih naprava. Također, DNK analizom je utvrđeno da je Čaušević napravio eksplozivnu napravu.

Opsjednut džihadom

Pored ovoga, svjedoci saslušani pred Sudom Bosne i Hercegovine naveli su da je optuženi Čaušević Haris bio opterećen džihadom, uređenjem BiH, borbama u Iraku i Afganistanu, da je poznavao Rustempašić Rijada, te da se sa istim sastajao i razgovarao o navedenim temama.

Tužilaštvo je izjavilo kako je "prilikom izvršenja ovog terorističkog čina sa količinom eksploziva koji je pripremljen od strane Čauševića potpuno je jasno da je optuženi imao namjeru da u potpunosti sruši policijsku stanicu u Bugojnu, te da na taj način poubija sve policijske službenike koji se nalaze u tom trenutku u policijskoj stanici, te je pukom srećom, obzirom na količinu eksploziva koji je aktiviran ispred policijske stanice Bugojno, a obzirom na potpuno uništenu zgradu policijske stanice, došlo do samo jedne smrtne posljedice policajca Ljubuškić Tarika kao i teškog ranjavanja Hindić Edine".

"Namjera, odnosno direktni umišljaj počinilaca ovoga terorističkog čina je potpuno jasna u trenutku dok se vrši smjena policije u PU Bugojno pred događaj koji jednom godišnje dovodi Bugojno u centar zbivanja u BiH kada je nadzor policije pojačan i uništavanje policijske stanice eksplozivnom napravom u tom trenutku nedvosmisleno ukazuje da je optuženi htio, da uništenjem iste liši života sve policijske službenike koji su se nalazili u stanici u tom trenutku. Da je ovaj događaj za cilj imao ozbiljno zastrašivanje stanovništva prisiljavanje organa vlasti BiH da nešto izvrše ili ne izvrše, a sve s ciljem ozbiljne destabilizacije i uništavanje osnovnih političkih i ustavnih struktura BiH jasno proizilazi iz izbora optuženog da napadne policijsku upravu koja se nalazi u centru Bugojna u trenutku kada se održava vjerski skup 'Ajvatovica' i kada je ogroman broj vjernika iz čitave BiH upravo u centru Bugojna odakle se kreće ka Ajvatovici, kada je pojačan nadzor policije u istom gradu i kada se veliki broj državnih službenika i funkcionera iz čitave BiH nalazi u Bugojnu ili treba da dođe u Bogojno.

Optuženi je potpuno svjesno izabrao i vrijeme i mjesto napada kako bi odaslao jasnu poruku da niko nije siguran što je bilo potpuno jasno nakon napada kojom prilikom je ušao strah u građane BiH i međunarodne zvaničnike u BiH jer je napadnuta policijska stanica u Bugojnu, jer je smrtno stradao jedan policijac u PU Bugojno, te je, a obzirom na strukturu BiH, posebno kantona kome pripada Bugojno stanovništvo ozbiljno zastrašeno, te su osnovne političke i ustavne strukture BiH potpuno destabilizirane, dok je međunarodni ugled BiH ovim napadom u potpunosti narušen. Na sve ove posljedice potpuno svjesno je računao optuženi izvođenjem ovoga napada zbog čega smo duboko ubjeđeni da se u ovom konkretnom slučaju može raditi o samo jednom krivičnom djelu i to krivičnom djelu Terorizma", rekao je Čampara.

Zatražili maksimalnu kaznu

Tužilaštvo BiH zatražilo je od sudskog vijeća da optuženog Čaušević Harisa proglasi krivim za sve tačke navedene u optužnici i osudi na maksimalnu kaznu dugotrajnog zatvora u ukupnom trajanju od 45 godina, dodajući da samo na taj način "Sud šalje jasnu poruku da se ovakav zločin nikada više neće ponoviti na području BiH, te će jedino sa maksimalno izrečenom kaznom dugotrajnog zatvora žrtve ovog terorističkog čina donekle dobiti satisfakciju".
Za predmete koji su pronađeni prilikom preteresa Tužilaštvo BiH je u skladu sa članom 74. Krivičnog zakona BiH predložilo da se navedeni predmeti oduzmu, a kada je riječ o mjeri pritvora, Tužilaštvo BiH ostalo je pri prijedlogu da se optuženom nakon izricanja presude produži trajanje pritvora a sve do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.