BiH
16

Završen proces protiv Harisa Čauševića Oksa za terorizam, presuda 15. jula

Piše: J. H.
Haris Čaušević Oks
Haris Čaušević Oks
U Sudu BiH danas je okončan ponovljeni proces protiv Harisa Čauševića, osumnjičenog za teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu.

Više od tri mjeseca trajao je ponovljeni proces za teroristički napad u Bugojnu. Protekle sedmice tužilac Dubravko Čampara iznio je završne riječi u ovom slučaju tražeći da sudsko vijeće osudi Harisa Čauševića zvanog Oks na kaznu zatvora od 45 godina zbog terorističkog napada na Policijsku stanicu Bugojno koji je izveo 27. juna 2010. godine.

U terorističkom činu zbog kojeg je u prvostepenom postupku Čaušević osuđen na 45 godina zatvora poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a policajka Edina Hindić zadobila je teške tjelesne povrede opasne po život.

Lake tjelesne povrede zadobili su Muamer Karadža, Sanel Hodžić, Sulejman Bešić, Marinko Kolak i Mugdim Škandro, te je tom prilikom na zgradi PU Bugojno pričinjena materijalna šteta u iznosu od 506.051,91 KM, kao i materijalna šteta u iznosu od 213.111,76 KM, na okolnim objektima i vozilima koja su se također nalazila u neposrednoj blizini zgrade PU Bugojno.

Nakon dvoipogodišnjeg sudskog procesa Haris Čaušević je u prvostepenom postupku krajem decembra 2013. godine za teroristički napad osuđen na 45 godina zatvora, ali je drugostepeno Vijeće poništilo presudu zbog povreda postupka te cijeli proces vratilo na početak.

Ponovljeni postupak počeo je krajem marta ove godine i nakon 102 dana dana priveden je kraju. Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Tužilaštva BiH, konačna presuda u ovom slučaju bit će izrečena 15. jula.