BiH
39

Tužilaštvo BiH tvrdi da su Dautbašić i Šahman prijetili Azri Sarić kako bi promijenila iskaz

Piše: M. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman koji se sumnjiče za ometanje istrage u krivičnom postupku protiv Nasera Keljmendija.

Dautbašić i njegova nevjenčana supruga Šahman sumnjiče se da su poduzimali nezakonite radnje i aktivnosti kako bi naveli na davanje lažnog iskaza svjedoka u predmetu koji se vodi pred pravosudnim institucijama Kosova.

Na ročištu koje je u Sudu BiH održano danas Tužilaštvo BiH je navelo da su osumnjičeni prijetili i vršili druge pritiske na Azru Sarić kako bi ona promijenila iskaz u smislu da zaštiti Fahrudina Radončića i Nasera Keljmendija, a vezano za ubistvo Ramiza Delalića. Azra Sarić je bivša djevojka Ramiza Delalića.

Tužilac Božo Mihajlović kazao je kako je osumnjičeni Dautbašić stupio u kontakt najprije sa direktorom firme Farmavita Sabahudinom Žujom, tražeći od njega kontakt broj od Azre Sarić, a potom je pozvao i dogovorio sastanak s njom. U izjavi, prrema riječima tužioca, Dautbašić joj je rekao da u svom svjedočenju koje je trebala obaviti putem videolinka "ne spominje šefa Fahrudina Radončića".

Sastanak je navodno održan u stanu Bilsene Šahman, s kojom se svjedokinja Sarić još jednom sastala u Vogošći u vozilu gdje joj je, kako kaže tužilac, Šahman rekla da "zaštiti Fahrudina Radončića i Nasera Keljmendija" kazavši da razmisli o sovjoj budućnosti i karijeri na UKCS-u gdjre je Sarić specijalizant, dodavši kako je poručeno da je Radončić narednih sedam godina na vlasti i da će je zaštiti ako se ne zakači s Keljmendijem.

Tražili su od Sarić da kaže kako je Delalić prije ubistva bio u kući sa suprugom i djecom, da nije imao problema s Keljmendijemi da je Delalić imao loš odnos s Gašijem i Zijadom Turkovićem te da kaže Azra Radončić nije bila u vezi sa njim, tvrdi tužilac dodavši kako su svjedokinji rekli da kaže kako je prvu izjavu davala pod pritiskom. Kada je Sarić rekla kako neće mijenjati iskaz, Šahman joj je rekla, tvrdi tužilac, da je Keljmendi opasan i da će "odzodo" poslati svoje ljude koji će je "ukloniti" za 5.000 KM. Sarić je sve to prijavila Sudu BiH, a na suđenju videolinkom je rekla da ne može svjedočiti jer joj se prijeti.

Također, tužilac je naveo kako su osumnjičeni kazali svjedokinji da će biti posljedica ukoliko uradi suprotno od rečenog.

Tužilaštvo BiH tvrdi da je na nju vršen pritisak putem medija jer su u određenim medijima kontinuirano objavljivani tekstovi koji dovode u pitanje njen kredibilitet. To je bilo posebno primijetno u slučaju pacijenta koji je na UKCS preminuo nakon što mu je izvađen zub a kojeg je medicinski zbrinula upravo Azra Sarić.

Vasvija Vidović, odvjetnica osumnjičenih, negirala je navode Tužilaštva BiH. Vidović je rekla da je situacija sasvim obrnuta jer je Azra Sarić ucjenjivala Dautbašića i Šahman. Vidović je u opširnom izlaganju opovrgnula navode Tužilaštva BiH kazavši kako nije bilo ni osnova za hapšenje osumnjičenih jer se Naseru Keljmendiju sudi na Kosovu po njihovim zakonima, a ne zakonima BiH.

Osumnjičena Šahman je plakala i kazala kako je šokirana, te da je njeni maloljetni sin prisustvovao činu njenog hapšenja. "Kao da sam kriminalac", kazala je plačući.

Sudinica Tatjana Kosović donijet će odluku u zakonski predviđenom roku.