Sud BiH
42

Tužilaštvo BiH traži stroge mjere zabrane za Debevca i Mehmedagića, odbrana smatra da su prijedlozi besmisleni

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Danas je u Sudu BiH održano ročište za određivanje mjera zabrane za suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića s obzirom da im uskoro ističe tromjesečni pritvor.
Tužilaštvo BIH je za obojicu zatražilo mjere zabrane tačnije mjeru kućnog pritvora odnosno zabranu napuštanja adrese stanovanja uz provjeru tri puta sedmično.

Također je zatražen privremeno oduzimanje pasoša i zabranu prelaska državne granice uz upotrebu lične karte te zabranu komunikacije između Debevca i Mehmedagića te njih sa svjedocima.

Tužilaštvo smatra da bi, ukoliko se ne odrede mjere zabrane, osumnjičeni mogli prikriti dokaze, utjecati na svjedoke s obzirom na saznanja da su i ranije vršili takve radnje. Tužitelji smatraju da su osumnjičeni motovisani da opstruišu istragu s obzirom na zatvorsku kaznu koja im prijeti zbog više krivičnih djela.

Tužitelji smatraju da je potrebno još vremena za istražne radnje, a da to mogu osigurati samo uz adekvatne mjere zabrane za Debevca i Mehmedagića.

Odbrana Ranka Debevca je navela kako im je "tužilaštvo olakšalo odbranu jer nisu ponudili ništa novo". Pitaju se šta ako osumnjičeni i prekrši mjere, jer im se ne može ponovo odrediti pritvor s obzirom da su obojica provela tri mjeseca koja su maksimalna, ako se u obzir uzmu krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Advokatica Tatjana Savić je navela da je tužilaštvo i prošli put tražilo još vremena za istragu, a da u proteklih mjesec dana nisu izveli niti jednu istražnu radnju.

Također je navela da Debevec ima jako staru majku koja je nepokretna i da mu je zato potrebna sloboda kretanja. Istovremeno je navela da su i Debevec i Mehmedagić tri mjeseca boravili u samnici i da im je narušeno zdravlje i da će biti potrebne redovne posjete ljekarima.

Mehmedagićev advokat, Nermin Mulalić, je kazao da tužilaštvo nije ponudilo ništa novo i argumentovano za mjere zabrane. Odbrane i Debevca i Mehmedagića su saopćile da bi pristale da se njihovim klijentima ograniči kretanje na teritoriju Kantona Sarajevo kako bi bi morali stalno upućivati zahtjeve za odlaske ljekaru i slično.

Advokat je kazao da je Mehmedagić penzioner i da nema kontakt s uposlenicima OSA-e.

Tužilaštvo se kategorično usprotivilo stavovima odbrane kazavši da bi bilo besmisleno dati Debevcu i Mehmedagiću da se slobodno kreću Kantonom Sarajevo s obzirom da 90 posto svjedoka živi u KS i da im se time ne bi onemogućio pristup svjedocima i osumnjičenima.