|

Tužilaštvo BiH traži jednomjesečni pritvor za Mahmuljina

Tužilaštvo BiH traži jednomjesečni pritvor za Mahmuljina
1
S
SRNA
9.12.2015. u 10:34
18
komentara
1

dijeljenja
Tužilaštvo BiH traži jednomjesečni pritvor za Mahmuljina Foto: Arhiv/Klix.ba
Pred Sudom BiH danas će biti održano ročište na kojem bi trebalo da se raspravlja o zahtjevu Tužilaštva BiH da bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, osumnjičenom za ratne zločine nad Srbima kod Vozuće, bude određen jednomjesečni pritvor.
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su Mahmuljina (63) juče u Sarajevu.

Mahmuljin je osumnjičen za zločine počinjene nad Srbima od jula do oktobra 1995. godine za vrijeme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava na širem području Vozuće, u kojima je učestvovala i jedinica "El mudžahedin" čiji su pripadnici za vrijeme ovih borbenih dejstava, počinili ubistvo oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su prethodno oteti od druge jedinice 3. korpusa, koja je izvšila zarobljavanje.

Također, navedeni osumnjičeni tereti se za nečovječno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici Vojne policije u skladu sa zapovijedima.

Sakib Mahmuljin kao zapovjednik 3. Korpusa ARBiH tereti se da je propustio da spriječi počinjenje ovih kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila od strane pripadnika postrojbe "El Mudžahidin", te je propustio da iste kazni nakon počinjenog zločina.

On se tereti da je imao informacije da se pripadnici ove, njemu podređene jedinice spremaju počiniti ova kaznena djela odnosno da su ih već počinili, ali nije ništa poduzeo kako bi spriječio zločine i kaznio počinitelje, te mu se stavlja na teret zapovjedna odgovornost za kaznena djela koja su počinili njemu podređeni pripadnici Odreda "El Mudžahidin".

Također, tereti se za nečovječno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici Vojne policije u skladu sa zapovijedima.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...