{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina

23.12.2015. u 13:26
10
73
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina
10
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina
Sakib Mahmuljin
"Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u predmetu Kategorije 2. protiv optuženog Mahmuljin Sakiba, nekadašnjeg komandanta 3. korpusa Armije R BiH", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Sakib Mahmuljin uhapšen je 8. decembra, a po odluci Suda BiH pušten je da se brani sa slobode uz izrečene mjere zabrane.

Mahmuljin je osumnjičen je da je u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

On je osumnjičen za zločine počinjene u periodu od jula do oktobra 1995. godine za vrijeme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava jedinica 3. Korpusa ARBiH na širem području Vozuće, u kojima je sudjelovala i jedinica Odred "El Mudžahidin", čiji su pripadnici za vrijeme ovih borbenih dejstava, počinili ubistvo oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su prethodno oteti od druge jedinice 3. korpusa, koja je izvršila zarobljavanje.

Također, navedeni osumnjičeni tereti se za nečovječno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici Vojne policije u skladu sa zapovijedima.

Sakib Mahmuljin kao zapovjednik 3. Korpusa ARBiH tereti se da je propustio da spriječi počinjenje ovih krivičnih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila od strane pripadnika jedinice "El Mudžahidin", te je propustio da iste kazni nakon počinjenog zločina.

On se tereti da je imao informacije da se pripadnici ove, njemu podređene jedinice spremaju počiniti ova kaznena djela odnosno da su ih već počinili, ali nije ništa poduzeo kako bi spriječio zločine i kaznio počinitelje, te mu se stavlja na teret zapovjedna odgovornost za kaznena djela koja su počinili njemu podređeni pripadnici Odreda "El Mudžahidin".

Sakib Mahmuljin osumnjičen je za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: