Zahtjev upućen Sudu
0

Tužilaštvo BiH traži ekstradicijski pritvor za Paravinju

Sarajevo-x.com
Privođenje Dragana Paravinje (Foto: V.T./Sarajevo-x.com)
Privođenje Dragana Paravinje (Foto: V.T./Sarajevo-x.com)
Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH, na osnovu zahtjeva dostavljenog od pravosudnih organa Republike Hrvatske, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje ekstradicijskog pritvora za Paravinju Dragana (1969).

Tužilaštvo BiH je, putem Ministarstva pravde BiH, zaprimilo Molbu za izručenje koju je uputilo Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, a kojom se od pravosudnih organa Bosne i Hercegovine, zahtijeva izručenje osumnjičenog Dragana Paravinju, rođenog 10.12.1969. godine u Zemunu, sa posljednjim prebivalištem u Obrovcu, Republika Hrvatska, državljanina Hrvatske.

Izručenje navedenog osumnjičenog traži se na osnovu zahtjeva Državnog odvjetništva i Županijskog suda u Šibeniku, koji Paravinju sumnjiče za dva krivična djela silovanja, iz člana 188. Krivičnog zakona R Hrvatske, i krivično djelo teškog ubistva maloljetne osobe, iz člana 91. KZ Republike Hrvatske.

Postupajući po dostavljenom aktu, tužilac Odjela III Tužilaštva BiH, dostavio je Sudu BiH prijedlog za određivanje ekstradicijskog pritvora za Paravinja Dragana, na dalje postupanje.

Tužilaštvo BiH će u narednom periodu, a u skladu sa odlukama Suda BiH, poduzimati aktivnosti u vezi sa navedenim zahtjevom pravosuđa Republike Hrvatske, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.