{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH sprema novu optužnicu protiv Gorana Zubca

Piše: E. F./Klix.ba
7.6.2015. u 13:42
24
58
Tužilaštvo BiH sprema novu optužnicu protiv Gorana Zubca
24
Tužilaštvo BiH sprema novu optužnicu protiv Gorana Zubca
Goran Zubac (Foto: Klix.ba)
Goranu Zubcu, rukovodiocu najvažnije policijske agencije u državi, prijeti nova optužnica Tužilaštva BiH. Ovoga puta, već jednom osuđeni direktor SIPA - e i to za nesavjestan rad u službi, suočit će se sa drugim krivičnim djelom.
Naime, kako nam je potvrdio Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, protiv Zubca se privodi kraju istraga koja se vodi u vezi sa neizvršenjem presude Suda BiH.

"Radi se o presudi Suda BiH a koja se odnosi na Rašida Palića kojem je Zubac uručio otkaz. Ovom predusom, Palić je vraćen na posao ali direktor nikada nije proveo izrečenu presudu", kazao je Grubešić.

Inače, Palić je bio načelnik Regionalne kancelarije SIPA u Mostaru, a kasnije i u Sarajevu. Suspendovao ga je Zubac, a poslije suspenzije i sprovedenih disciplinskih postupaka u februaru 2013. godine otpušten je s posla.

Palić je, međutim, pokrenuo proces protiv SIPA i Odbora za žalbe policijskih službenika koji je potvrdio rješenje o njegovom otkazu. Sud BiH je Palića vratio na posao u februaru prošle godine. Palić je zatim tražio visoku odštetu i pokrenuo tužbe za zloupotrebu položaja protiv onih koji su ga otpustili.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zupca i prošle godine tereteći ga za nesavjestan rad jer je tokom protesta u februaru 2014, kako je navedeno, odbio da angažuje specijalnu jedinicu SIPA na zaštiti zgrade Predsjedništva BiH koja je tom prilikom zapaljena. Zubac je prvostepenom presudom u Sudu BiH oglašen krivim i osuđen uslovno na godinu zatvora.

No, i danas neometano obavlja funkciju direktora SIPA-e iako je prema svim važećim propisima o policijskim službenicima odavno trebao biti smijenjen.

No, njegova smjena nikada nije do kraja dovedena u Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH. Sjednica ove komisije je nedavno održana no smjena Zubca u ovome slučaju nije podržana potrebnom većinom glasova.

Dragiša Jokić, advokat koji je branio Zubca u prvom postupku koji je vođen protiv njega, za Klix.ba kazao je kako zvaničnih informacija o nekoj istrazi protiv njegovog klijenta nema.

"Moguće je da se u tajnosti se vodi istraga protiv njega te da će tako biti sve dok ne bude trebao biti saslušan", kazao je Jokić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: