Potvrđeno za Klix.ba
23

Tužilaštvo BiH provjerava prijave protiv Ranka Debeveca i putem međunarodne pomoći

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uzburkao domaću javnost izjavom da predsjednik Suda BiH krije špansko državljanstvo i posjeduje drugi identitet, provjerili smo da li je Tužilaštvo BiH poduzimalo određene radnje po ovom pitanju.
"Tužilaštvo BiH je 18. marta ove godine zaprimilo anonimnu prijavu protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, zbog određenih koruptivnih krivičnih djela, a koja je naznačena i na Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH, kao i ambasada SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Visokog predstavnika (OHR), Specijalnog predstavnika Delegacije EU u BiH i OSCE-a", rečeno nam je.

Na upit portala Klix.ba da li se provjerava navodno državljanstvo Španije i promjena identiteta predsjednika Suda BiH, iz Tužilaštva BiH dalje odgovaraju:

"Nakon toga, Tužilaštvo BiH zaprimilo je otvoreno pismo uposlenika Suda BiH, upućeno predsjedniku Suda BIH. Dana 02.06.2020. godine, dostavljena je i dopuna krivične prijave", navodeno je.

Povodom navedenih prijava, vrše se provjere navoda istih, između ostalog i putem međunarodne pravne pomoći.

"Nakon što se prikupe traženi podaci i izvrše sve provjere, donijet će se konačna tužilačka odluka", saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Podsjetimo, nakon što je Dodik iznio u javnost podatak o Debevecu, uslijedio je odgovor lično predsjednika Suda BiH, a zatim i Suda BiH kao institucije.