Zbog terorizma
46

Tužilaštvo BiH predložilo pritvor za Muniba Ahmetspahića

SRNA
Foto: Birn/Sud BiH
Foto: Birn/Sud BiH
Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu određivanje pritvora za Muniba Ahmetspahića (28) koji se tereti za krivična djela organizovanje terorističke grupe i terorizam.

Pritvor je predložen Sudu BiH zbog opasnosti od bjekstva, da bi osumnjičeni mogao ponoviti krivično djelo, kao i da bi njegov boravak na slobodi mogao izazvati uznemirenje javnosti i narušavanje bezbjednosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ahmetspahić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je od 2013. godine, u dva navrata, duži vremenski period proveo na području Sirije, gdje se borio na strani ISIL-a koja je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom.

Osumnjičeni, koji je poznat i po nadimcima "Ebu Davud", "Osman" i "Mugira", tereti se da se borio u jedinicama radikalnih grupa "Džebhatu Nusra" i ISIL.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni komunicirao i koordinisao aktivnosti sa drugim državljanima BiH koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizovao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH na to područje.

Ahmetspahić se dovodi u vezu i sa Mevlidom Jašarevićem, osuđenim za napad na Ambasadu SAD u Sarajevu u oktobru 2011. godine.

Tužilaštvo BiH je navelo da je u ovom predmetu i sprovedenim istražnim operacijama, ostvarena značajna međunarodna saradnja sa partnerskim instuticijama SAD-a.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su Ahmetspahića u četvrtak, 22. novembra, na Međunarodnom graničnom prelazu Aerodrom Sarajevo. Ahmetspahić, koji je iz Zenice, godinama je boravio u selu Maoča, poznatom kao mjestu boravka pripadnika selefijske zajednice.