Nije podignuta optužnica
99

Tužilaštvo BiH predložilo kućni pritvor za Admira Arnautovića Šmrka

A. Ku.
Tužilaštvo BiH jučer je uputilo prijedlog Sudu BiH za određivanje kućnog pritvora i izricanje mjera zabrane Admiru Arnautoviću Šmrku, čime je potvrđeno pisanje portala Klix.ba.
S obzirom na to da nije podignuta optužnica u zakonskom roku od devet mjeseci Arnautović napušta pritvorsku jedinicu u Vojkovićima.

"Tužilaštvo BiH je dana 15.06.2023. godine uputilo Sudu BiH prijedlog za izricanje mjera zabrane Admiru Arnautoviću, osumnjičenom za krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelima neovlaštenog prometa opojnim drogama, pranja novca i drugim krivičnim djelima", kazali su iz Tužilaštva BiH za Klix.ba.

Sudu je predloženo da se osumnjičenom izrekne mjera zabrane napuštanja adrese prebivališa (kućni pritvor), uz mjeru zabrane putovanja i zabrane komunikacije sa osumnjičenima i svjedocima u ovom predmetu.

"Istraga u ovom predmetu se vodi od kraja septembra 2022. godine, a još uvijek nije okončana jer se za to nisu stekli zakonski uslovi. Radi se o složenoj istrazi više krivičnih dijela počinjenih u periodu od nekoliko godina, u kojoj se dio dokaza pribavlja od drugih država putem međunarodne pravne pomoći", zaključuju iz Tužilaštva.

Arnautoviću je pritvor određen 22. septembra 2022. godine, a prema zadnjem rješenju suda o produženju pritvor mu može trajati najdalje do 20. juna 2023. godine.

On je osumnjičen za organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, pranje novca, nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih povreda.