BiH
2

Tužilaštvo BiH pozdravilo "lažne provjere protiv Salihovića"

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH pozdravilo je odluku Kancelarije disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću /VSTV/ BiH da u što skorijem roku budu izvršene provjere "lažnog prijavljivanja protiv glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića", rečeno je u ovoj pravosudnoj instituciji.

Iz Tužilaštva BiH kažu da je do sada protiv Salihovića podnoseno više desetina neosnovanih prijava i da su sve odbačene, te napominju da je lažno prijavljivanje krivično djelo.

"Nećemo podleći ovakvim pritiscima i još jednom ističemo da niko neće biti procesuiran ako nema dokaza da je počinio krivično djelo i da niko neće biti pošteđen procesuiranja ukoliko postoje dokazi da je počinio krivično djelo", navode iz Tužilaštva BiH.

Iz ove pravosudne institucije poručuju da neće dozvoliti da se bilo ko pokuša koristiti institucijom tužilaštva u političke i predizborne svrhe.

Kancelarija glavnog disciplinskog tužioca pri VSTV-u BiH registrovala je predmet protiv Salihovića, potvrđeno je u VSTV-u.

Ovaj predmet registrovan je po službenoj dužnosti u skladu sa nadležnošću Kancelarije, a na osnovu medijskih navoda o postojanju mogućnosti da je Salihović povrijedio dužnost glavog tužioca BiH, navode u VSTV-u.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je da nema zvanična saznanja da je Kancelarija glavnog disciplinskog tužioca VSTV-a registrovala predmet protiv Salihovića, ali da ima povjerenja u pravosuđe i njegove institucije.