BiH
15

Tužilaštvo BiH: Postupci pokrenuti protiv tužilaca moraju biti provedeni po najvišim standardima

Klix.ba
Aktuelna situacija, analiza rezultata i definiranje prioriteta rada u narednom periodu, bile su glavne teme kolegija tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

V.d. glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, danas je održala kolegij svih tužilaca uposlenih u Tužilaštvu BiH.

Na sastanku je upoznala tužioce sa situacijom koju je zatekla, kada je prije nepunih šest mjeseci preuzela dužnost, kao i poduzetim aktivnostima u proteklom periodu sa ciljem održavanja dinamike rada na predmetima i efikasnijeg funkcioniranja institucije. Također, izneseni su i planovi aktivnosti u narednom periodu.

V.d. glavna tužiteljica istakla je potrebu jačanja zajedništva i kolegijalnosti u tužilaštvu, te je istakla da postupci koji su pokrenuti u Tužilaštvu BiH protiv određenih tužilaca i uposlenika, moraju biti provedeni po najvišim pravnim i profesionalnim standardima, jer je to u interesu i navedenih tužilaca, kao i instucije.

Na kolegiju su usvojeni slijedeći zaključci:

-Tužilaštvo BiH spremno je i odlučno i ima kapaciteta, da se izbori sa svim poteškoćama na koje nailazi u svom radu.

-Tužilaštvo BiH će nastaviti intenzivno raditi na uspostavi vladavine prava, u okviru svoje nadležnosti, te će svoj rad usmjeriti na najsloženije predmete u svim oblastima, a naročito u oblasti korupcije, organiziranog kriminala, privrednog kriminala, ratnih zločina i terorizma.

-Nastavit će se očuvanje profesionalnosti i digniteta institucije i spriječiti bilo kakvi pokušaji vaninstitucionalnog upliva u rad tužilaštva.

-Radit će se na jačanju saradnje sa institucijama u BiH i inostranstvu, koja je već dala značajne rezultate i zbog koje smo zahvalni svim domaćim i međunarodnim institucijama, na podršci i pomoći u našem radu.

-Tužilaštvo BiH prihvata i razmatra opravdane primjedbe, ali ocjenjuje štetnim i neutemeljenim kritike i paušalne ocjene koje pojedinci iznose u medijima u posljednje vrijeme.