BiH
4

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Joze Lovrenovića zbog ratnog zločina

Anadolija
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Joze Lovrenovića zbog ratnog zločina počinjenog na području Mrkonjić Grada.

Optuženi Lovrenović, rođen 3. novembra 1969. godine u mjestu Seoci, općina Jajce, državljanin BiH i Hrvatske, tereti se da je tokom rata u BiH kao pripadnik vojne policije Hrvatskog vijeća obrane na području Bareva u reonu sela Liskovac, na granici administrativno-teritorijalnog razgraničenja općina Jajce i Mrkonjić Grada, postupao suprotno pravilima Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Prema navodima optužnice, Lovrenović i njemu poznati pripadnici vojne policije HVO-a su zarobili grupu aktivnih i rezervnih policajaca pripadnika SJB Mrkonjić Grada u zaseoku Šebezi, a potom je optuženi, kada su zarobljenu grupu sprovodili u koloni, prišao jednom zarobljeniku, te vrijeđao i udarao kundakom puške, nakon čega ga je lišio života.

Optuženi je, kako navodi Tužilaštvo, prišao još jednom zatvoreniku koji se nalazio na začelju navedene kolone, te nakon kraće prepirke sa zarobljenikom, istog pucanjem iz automatske puške lišio života.

Optuženi se tereti da je u periodu od juna do augusta 1992. godine zajedno sa pripadnicima  vojne policije HVO Jajce, u prostorije SJB Jajce, privodio  grupe zarobljenika aktivnih i rezervnih policajaca, pripadnika SJB Mrkonjić Grada, pripadnika VRS-e, te prilikom saslušanja zatvorenika, u  više navrata ih mučio,  fizički i psihički zlostavljao, udarajući ih nogama, rukama, policijskim i improvizovanim palicama, kablom, kačio  ih  na vješalicu kako bi im vadio  zube iz usne šupljine, gasio  cigarete po cijelom  tijelu zarobljenika, nanoseći im snažan fizički bol. 

Optužnica protiv Lovrenovića proslijeđena je Sudu BiH.