{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Željka Jukića

F
23.1.2012. u 15:59
0
0
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Željka Jukića
0
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Željka Jukića
Tužilac Regionalnog tima V Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Željka Jukića, rođenog 1970. u općini Prozor, nastanjenog u Dubrovniku u Republici Hrvatskoj, koji je po međunarodnoj potjernici lišen slobode 2. novembra 2011., državljanina BiH i Republike Hrvatske.
Jukić se tereti da je od jula do kraja septembra 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada snaga HVO-a i HV, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Prozor, kao pripadnik HVO Brigade “Rama”, vršio progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, učestvujući u ubistvima, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljne fizičke i psihičke povrede.

U optužnici se navodi da je Željko Jukić 3. augusta 1993. u večernjim satima zajedno s optuženim Vinkom Papkom i još jednim pripadnikom HVO-a došao u prostorije Srednjoškolskog centra u Prozoru, gdje je sudjelovao u prisilnom nestanku petorice ljudi, koji su bili nezakonito zatvoreni u tom logoru i odveo ih na smetljište „Duška kosa“, odakle im se gubi svaki trag.

Optuženi se tereti da je 6. jula 1993., zajedno s grupom pripadnika HVO-a učestvovao u napadu na stanovništvo bošnjačke nacionalnosti sela Duge u općini Prozor, kojom prilikom je lišio života jednog sedamdesetrogodišnjeg starca, kojeg je zatekao ispred njegove porodične kuće, tako što je iz vatrenog oružja u njegovo tijelo ispalio više hitaca.

Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi je sredinom jula 1993., u ranim jutarnjim satima, zajedno s optuženim Vinkom Papkom i drugim pripadnicima HVO-a, učestvovao u pratnji transporta više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su iz zatvora lociranih na području grada Prozora transportovani u logor Dretelj kod Čapljine, gdje su bili izloženi nečovječnom postupanju, fizičkom i psihičkom maltretiranju.

U optužnici se dalje navodi da je Jukić 28. augusta 1993. zajedno s drugim pripadnicima HVO-a učestvovao u organizovanom prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja općine Prozor, kojom prilikom je u selu Lapsunj, naoružan automatskom puškom, prisiljavao civile bošnjačke nacionalnosti da napuste svoje domove koji su zatim kamionima transportovani na područje pod kontrolom Armije BiH, te da je sudjelovao u prisilnom nestanku Kerima Terzića, čije tijelo do danas nije pronađeno.

Istoga dana u mjestu Ustirama u općini Prozor, Željko Jukić je učestvovao u premlaćivanju više muškarca bošnjačke nacionalnosti, a jednog od njih je vezao konopcem oko vrata tretirajući ga na izrazito ponižavajući način.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti - progon.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: