Optužnica protiv Željka Jukića zbog zločina protiv čovječnosti

F
FENA
13.3.2012. u 11:12
0
2
Optužnica protiv Željka Jukića zbog zločina protiv čovječnosti
0
Optužnica protiv Željka Jukića zbog zločina protiv čovječnosti
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Željka Jukića, koji se tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti.
Tužilac Regionalnog tima V Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Željka Jukića, rođenog 15. januara 1970. u mjestu Ometala, općina Prozor, nastanjenog u Dubrovniku, državljanina BiH i R Hrvatske, nalazi se u pritvoru od 2. novembra 2011., saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je Jukić kao pripadnik Brigade "Rama" HVO-a, od jula do kraja septembra 1993., u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih snaga HVO-a i HV-a usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva općine Prozor, znajući za takav napad, te da njegove radnje čine dio napada, vršio progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, učestvujući u zajedničkom planu i doprinoseći ostvarenju zajedničkog cilja čineći druga nečovječna djela, u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda.

Optuženi se tereti da je 7. jula 1993. ili približno tog dana, u večernjim satima u Vatrogasnom domu u Prozoru, u kojem se nlazilo sjedište Vojne policije HVO-a Prozor i zatvor u kome su zatvarani Bošnjaci, nanio tešku fizičku i psihičku bol jednom civilu, na način da je zapaljenom cigaretom pržio lice oštećenom, na taj način praveći mu križ na desnom obrazu. Potom je odveo oštećenog u drugu prostoriju, gdje ga je tukao, zlostavljao i mučio na ponižavajuće načine te mu otvorenim plamenom palio bradu i lice.

Kako se dalje u optužnici navodi, optuženi je sredinom jula 1993. u logoru Dretelj kod Čapljine uveo navedenog oštećenog u hangar, prislonio ga uza zid, a zatim uzeo palicu i počeo ga udarati po nogama, od koje jačine je oštećeni pao na tlo, da bi ga potom udario dva puta nogom u predjelu rebara, što je za posljedicu imalo nanošenje teške fizičke i psihičke boli oštećenom.

Ova optužnica je druga optužnica podignuta protiv Željka Jukića. Prva optužnica, kojom se tereti za ratne zločine, podignuta je u januaru ove godine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: