{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Suada Ramića iz Gornjeg Vakufa

26.8.2015. u 09:40
6
19
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Suada Ramića iz Gornjeg Vakufa
6
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Suada Ramića iz Gornjeg Vakufa
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Suada Ramića, zvanog “Bubu”, rođenog 24. maj 1966. godine u Bugojnu, nastanjen u Gornjem Vakufu državljanina BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba između HVO-a i Armije Republike BiH u toku 1992. godine, na području općine Gornji Vakuf/Uskoplje u svojstvu pripadnika Armije RBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je tokom jula 1992. godine zajedno sa drugim pripadnicima Armije RBiH, zaustavio vozilo ispred zgrade Vatrogasnog doma, te dva lica, muškarce Hrvatske nacionalnosti izveo iz automobila, tako što je jedno lice nasilno izvukao, zatim fizički maltretirao, nakon čega su navedene civile uz konstantno fizičko maltretiranje odveli do ugostiteljskog objekta, u koji je u međuvremenu doveden veći broj hrvatskih civila.

Optuženi se tereti da je zajedno sa drugim pripadnicima Armije RBiH, zarobljene civile izveo iz ugostiteljskog objekta i sproveo u bazen koji se nalazio pored objekta, gdje su ih primorali da se u čučećem položaju okrenu zidu bazena, a potom su iz vatrenog oružja pucali prema njima, usljed čega su zrna iz vatrenog oružja udarala u zid bazena iznad njihovih glava, da bih ih nakon toga Suad Ramić primorao da plivaju u praznom bazenu pucajući u njihovom pravcu pogađajući dno bazena oko njih, što je kod ovih lica izazvalo jaku duševnu i fizičku bol, te su nakon toga primorani da nose granate na linije fronta, nakon čega su ih zatvorili u podrum kuće.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH, u vezi sa članom 29. KZ BiH, a sve u vezi sa članom 180. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: