{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv devet osoba za ratne zločine u Cazinu, Velikoj Kladuši i Bužimu

19.9.2015. u 09:39
51
34
Optužnica protiv devet osoba za ratne zločine u Cazinu, Velikoj Kladuši i Bužimu
51
Optužnica protiv devet osoba za ratne zločine u Cazinu, Velikoj Kladuši i Bužimu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv devet osoba državljana BiH zbog počinjenog ratnog zločina na području općina Cazin, Velika Kladuša i Bužim, uslijed čega je smrtno stradalo dvanaest ljudi.
Optuženi su: Zijad Nanić zvani Zijo, rođen 01.05.1963. godine u Varoškoj Rijeci, opština Bužim; Esad Kudelić, rođen 10.02.1966. godine u Lubardi, opština Bužim; Vahid Bajraktarević, rođen 18.09.1970. godine u Varoškoj Rijeci, opština Bužim; Senad Salkić zvani Salkić, rođen 12.02.1967. godine u Dobrom Selu, opština Bužim; Hasan Mustafić, rođen 17.03.1954. godine u mjestu Mrazovac, opština Bužim; Mehmed Alešević zvani Medica i Medo, rođen 16.04.1973. godine u Lubardi, opština Bužim; Nedžad Bapić zvani Džane, rođen 04.11.1975. godine u Otoci, opština Bosanska Krupa; Samir Isaković, rođen 14.10.1971. godine u Varoškoj Rijeci, opština Bužim; Husein Isaković, zvani Žile i Živica, rođen 01.10.1969. godine u Varoškoj Rijeci, opština Bužim.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH između pripadnika 5. korpusa Armije RBiH s jedne strane i pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB) s druge strane i oružanog sukoba između pripadnika 5. korpusa Armije RBiH s jedne strane i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), u improvizovanom zatvoru formiranom u komandi 505. bužimske brigade, 5. korpusa Armije RBiH koja je bila smještena u bivšem hotelu Radoč u Bužimu, u periodu od novembra 1994. godine do avgusta 1995. godine postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Optuženi Zijad Nanić tereti se da je u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade znao ili mogao znati, a nije spriječio vojne policajce, ostale od navedenih optuženih da počine zločine nad simpatizerima APZB, civilima srpske nacionalnosti i zarobljenim pripadnicima NO APZB i VRS.

Zarobljenici su dovedeni u improvizovani zatvor u hotelu Radoč, gdje su bili smješteni u neuhumanim uvijetima i podvrgnuti nehumanom tretmanu, a optuženi su lično, sami ili sa drugim pripadnicima ARBiH, svakodnevno i organizovano izvodili zarobljenike u dvorište komande brigade gdje su im nanosili teške fizičke bolove i patnje snažno ih udarajući nogama, rukama, palicama, stolicama, staklenim flašama, strujnim kablom, drvenim sanducima, bacajući na njih betonske građevinske blokove, prisljavali ih na samopovrjeđivanje i seksualno zlostavljali.

Nakon svakodnevnog izvođenja, fizičkog i psihičkog zlostavljanja, teškog premlaćivanja, osam pripadnika VRS su odvedeni i lišeni života, od kada im se gubi svaki trag, a posmrtni ostaci jednog broja žrtava su pronađeni, dok se za nekima još traga.

U zatvoru su uslijed posljedica zlostavljanja preminule četiri osobe, tri simpatizera APZB i jedan ratni zarobljenik pripadnik NO APZB.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: