General Armije RBiH
171

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Ramiza Drekovića zbog zločina nad civilima

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine pri Tužilaštvu BiH podigao je optužnicu protiv generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Ramiza Drekovića. Njega se tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da je Dreković za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta 4. korpusa Armije RBiH, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Konkretno, u proljeće 1995. godine navodno je izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

U tom periodu je usljed eksplozija granata ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba. Granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata.

Tužilaštvo će svoje navode dokazivati pozivanjem blizu 50 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više od 200 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.