BiH
1

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Miodraga Mitrašinovića zbor ratnog zločina

Klix.ba
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Miodraga Mitrašinovića (1960.) zbog zločina nad 20 putnika otetih u stanici Štrpci 27. februara 1993. godine.

Osumnjičeni Miodrag Mitrašinović, zv. "Mijo“ rođen 18.11.1960. godine, iz Višegrada, koji se nalazio u Crnoj Gori, stupio je u kontakt sa Tužilaštvom BiH, odazvao se pozivu tužilaštva za ispitivanje, nakon čega mu je određen kućni pritvor.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Mitrašinovića, koja ga tereti za sudjelovanje u zločinu nad 20 putnika, otetih iz voza Beograd-Bar u mjestu Štrpci kod Višegrada, 27.02.1993. koji su nakon toga mučeni i zlostavljani u selu Prelovo, nakon čega su ubijeni na obali rijeke Drine, a do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo od 4 žrtve.

Navedene žrtve bili su civili, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, državljani Srbije i Crne Gore iz Prijepolja, Bijelog Polja, Brodareva, Priboja, Podgorice, Bara i drugih mjesta, jedna osoba hrvatske nacionalnosti iz Beograda, kao i jedan neidentificirani putnik afro-azijskog porijekla.

Optuženi se tereti da je zajedno sa pripadnicima vojne formacije "Osvetnici“ i Višegradske brigade VRS, sudjelovao u otmici putnika, njihovom transportu za Višegrad, kao i kasnijem mučenju i ubistvu žrtava.

Miodrag Mitrašinović, jedanaesti je optuženi u BiH za ovaj zločin, jer je ranije podignuta optužnica protiv 10 osoba, u predmetu Luka Dragičević i dr. Protiv 5 osumnjičenih osoba, postupak se vodi pred pravosuđem Republike Srbije.

"Tužilaštvo BiH nastavlja aktivnosti na pronalasku i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine, koji se nalaze u inozemstvu kao i zemljama regiona, u okviru borbe protiv nekažnjivosti ratnih zločina i u tom procesu surađuje sa partnerskim institucijama više zemalja", navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.