{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog zločina nad srpskim civilima

19.6.2014. u 08:44
1
27
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog zločina nad srpskim civilima
1
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog zločina nad srpskim civilima
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe za ratni zločin u blizini Rogatice, u kojem je u napadu na civilni konvoj izbjeglica, 1992. godine, ubijeno više od 20 civila srpske nacionalnosti, uglavnom civila, žena i djece, a više desetina žrtava je ranjeno.
Optužnica je podignuta protiv četvorice optuženih, bivših pripadnika Armije R BiH.

Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv:

1. Šišić Muhameda, rođenog 14.09.1963. godine u mjestu Kukavice, općina Rogatica, državljanin BiH.
2. Drakovac Emira, rođenog 10.10.1972. godine u Goraždu, zaposlen u OS BiH u činu kapetana, državljanin BiH
3. Šuša Aziza, rođenog 06.10.1969. godine u Rogatici, državljanin BiH
4. Šišić Tarika, rođenog 16.10.1972. godine u Rogatici, državljanin BiH

Optuženi se terete da su, Muhamed Šišić kao zapovjednik Diverzantskog voda, a ostali optuženi kao pripadnici tog voda Armije RBiH, dana 27.08.1992. godine, koordinirali i izvršili napad snaga Armije BiH, na kolonu izbjeglica srpske nacionalnosti, koja se kretala iz mjesta Jabuka, iz pravca Goražda, prema Rogatici.

Napad na civile, koji su se prevozili u više vozila počinjen je u selu Kukavice, općina Rogatica, kada je ubijena najmanje 21 žrtva, oba spola, među kojima je bilo i malodobnih osoba, osoba starije životne dobi, kao i majki sa djecom, više žrtava je ranjeno, a izvršena je pljačka i paljenje imovine koju su izbjeglice prevozile.

Također, optuženi Drakovac Emir, tereti se da je krajem 1992. godine, na području općine Foča, počinio ratni zločin ubojstva, mučenja i sakaćenja sjekirom 3 žrtve, koje su mučene i ubijene na izuzetno surov način.

Tužilaštvo BiH je zajedno sa MUP-om Republike Srpske, provelo temeljitu istragu u ovom predmetu i zahvaljujući profesionalnoj i dobroj suradnji policijskih djelatnika, tužitelja i istražitelja, prikupljeni su dokazi za podizanje optužnice i procesuiranje odgovornih osoba.

U ovom predmetu policijski djelatnici MUP-a RS odigrali su ključnu ulogu u prikupljanju dokaza i iskaza svjedoka ratnog zločina u Kukavicama.

Tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH, optužnicu na potvrđivanje, a uz optužnicu je proslijeđeno više od 200 dokaznih materijala i predloženo ispitivanje više od 80 svjedoka optužbe.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: