Ratni zločin
14

Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv devet pripadnika Armije RBiH i HVO-a

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ukupno devet nekadašnjih pripadnika Armije RBiH i HVO-a s područja Brčkog optuženo je za mučenje, zlostavljanje i ubistvo 11 zarobljenih pripadnika VRS-a, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Admira Rizvanovića (rođenog 1975. godine u Brčkom), Smajila Omerovića (rođenog 1970. godine u Zvorniku), Jasmina Huskanovića (rođenog 1971. godine u Brčkom), Kemala Hindića (rođenog 1949. godine u Jablanici), Martina Frančeševića (rođenog 1962. godine u Brčkom), Ramiza Pljakića (rođenog 1958. godine u Sjenici, Srbija), Ive Anđelovića (rođenog 1963. godine u Brčkom), Hazima Fazlovića (rođenog 1950. godine u Brčkom) i Bahrije Fazlovića (rođenog 1967. godine u Brčkom).

"Optuženi se terete da su, optuženi Rizvanović, Omerović i Huskanović, kao pripadnici iz sastava Interventne jedinice 3. bataljona 108. motorizovane brigade Armije RBiH, za vrijeme rata i oružanog sukoba, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija koje reguliraju postupanje sa zarobljenicima za vrijeme rata", piše u saopćenju za javnost Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su prilikom borbenih dejstava u blizini mjesta Boderište, u izvršenoj zasjedi izvršili zarobljavanje 11 pripadnika 1. posavske brigade VRS-a te ih nakon toga mučili i zlostavljali, nanosili im teške tjelesne povrede nečovječnim postupanjem te ih nakon toga usmrtili upotrebom vatrenog i hladnog oružja, nanijeviši im zaživotne i posmrtne povrede.

"Optuženi Hindić, Frančešević, Pljakić, Fazlović, Anđelović i Fazlović terete se da su u svojstvu zapovjednika Operativne grupe I- Bosanska Posavina, 108. pješačke brigade HVO te 108. motorizovane brigade Armije RBiH znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici te propustili poduzeti nužne i razumne mjere kako bi počinitelji bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin", navodi Tužilaštvo BiH.

Optuženi se terete za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika" iz članka 175. Krivičnog zakona BiH. Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.