{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH: Optužnica za ratni zločin protiv bivšeg pripadnika HVO-a u Orašju

A
10.11.2015. u 10:21
1
15
Tužilaštvo BiH: Optužnica za ratni zločin protiv bivšeg pripadnika HVO-a u Orašju
1
Tužilaštvo BiH: Optužnica za ratni zločin protiv bivšeg pripadnika HVO-a u Orašju
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Mate Baotića zvanog Čikin kojeg tereti da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. 
Kako navodi Tužilaštvo BiH, osumnjičeni je rođen 1967. u Donjoj Mahali, Orašje, a državljanin je BiH i Hrvatske.

"Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zamjenika zapovjednika Vojne policije 106. brigade HVO-a, a kasnije i zapovjednika logora smještenog u prostorijama osnovne škole u Donjoj Mahali,  tokom 1992. i 1993. godine, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vrijeme rata. On se tereti da je osobno i izravno, sam i sa drugim pripadnicima HVO-a, u više navrata, počinio silovanja i seksualna zlostavljanja žena srpske nacionalnosti, sa područja Orašja, odvodeći ih iz kuća ili odvodeći ih iz logora u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali gdje su bile nezakonito zatočene. Od posljedica silovanja i zlostavljanja jedna od žrtava je ostala u drugom stanju, te je u izbjeglištvu izvršila prekid trudnoće", navodi se uz ostalo u optužnici.

Optuženi se također tereti za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i mučenje na izrazito ponižavajuće načine, većeg broja osoba srpske nacionalnosti, nezakonito zatočenih u Donjoj Mahali, kao i zlostavljanje i mučenje većeg broja zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su dovedeni sa područja Bosanskog Broda.

Osumnjičeni je boravio na području Njemačke i bio nedostupan pravosuđu BiH, ali je operativnim radom postupajućeg tužioca i policijskih agencija, lociran za vrijeme boravka u BiH, te u augustu lišen slobode i nalazi se u pritvoru, navodi Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH će u ovom predmetu krivnju optuženog dokazivati pozivanjem oko 25 svjedoka i vještaka, te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: