BiH
6

Tužilaštvo BiH: Odlučno radimo na rasvjetljavanju nezakonitosti koje su počinili naši uposlenici

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH oglasilo se saopćenjem u kojem navodi da je v. d. glavne tužiteljice Gordana Tadić zajedno sa svojim saradnicima poduzela niz mjera i aktivnosti s ciljem zaštite vladavine prava, jačanja povjerenja građana te očuvanja stabilnosti i digniteta institucije Tužilaštva BiH.

"U Tužilaštvu BiH u toku je odlučno i beskompromisno rasvjetljavanje svih eventualnih nezakonitosti koje su počinili pojedini uposlenici tužilaštva, što pokazuje opredjeljenost naše instutucije za vladavinu prava", navedeno je u saopćenju te institucije.

Naglašavaju da su potpuno neprimjereni medijski istupi pojedinaca koji ne raspolažu informacijama o pojedinim predmetima, niti znaju stanje u tužilaštvu, da paušalnim i neutemeljenim ocjenama kritiziraju instituciju na temelju postupaka koji se vode protiv nekoliko pojedinaca.

"Tužilaštvo BiH je stabilna institucija koju čini više od 240 uposlenika, među kojima 59 tužilaca na čelu sa v. d. glavne tužiteljice Gordanom Tadić i ima kapacitet da se suprotstavi svim nezakonitostima pa tako i onim u vlastitim redovima, što dokazuje našu posvećenost vladavini prava, a u čemu nam podršku daje Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH", zaključuje se u saopćenju.

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je izjavio da je Tužilaštvo BiH spremno za prinudnu upravu, jer se sve više bave kriminalom u svojim redovima.

"U Tužilaštvu BiH nije vanredna nego izvanredna situacija, odnosno, još jedan teži oblik vanrednog stanja. Definitivno se tamo urušilo sve, ne funkcioniše sistem i u posljednje vrijeme se isključivo bave kriminalom u sastavu tog tužilaštva", rekao je Mektić.

On je istakao da svu ozbiljnost situacije pokazuje činjenica da je glavni tužilac Goran Salihović smijenjen zbog postojanja osnovane sumnje za zloupotrebu službenog položaja te da je ostavku zbog pokrenute istrage podnio šef Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Božo Mihajlović.