14 mjeseci kasnije
36

Tužilaštvo BiH obustavilo dio istrage protiv Gorana Salihovića

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o obustavi dijela krivične istrage protiv bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića jer je protiv njega vođen disciplinski postupak na iste okolnosti koje je istraživalo i Tužilaštvo.

Odluka je donesena prošlog mjeseca uz obrazloženje da nikome ne može biti ponovo suđeno za djelo za koje je već bio suđen i za koje je donesena pravomoćna sudska odluka, a što je propisano i Zakonom o krivičnom postupku BiH, piše BIRN BiH.

Disciplinska komisija VSTV-a je utvrdila njegovu odgovornost u vezi s namjernim davanjem lažne ili nedovoljne informacije o prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, ali je donijela odluku kojom se odbija tužba što se odnosi na omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene i za miješanje u postupanje tužioca s namjerom opstruiranja.

Tužilaštvo je odustalo od istrage u vezi s tim da li je Salihović opstruirao istragu o kupovini stana Nikole Špirića, bivšeg zastupnika u Parlamentu BiH. Tužilaštvo je odustalo i od istrage zbog podizanja krivične prijave protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića, s ciljem ušutkivanja ministra koji je često kritizirao Salihovićev rad.

Predmet istrage protiv Salihovića nije više ni sumnja da je opstruirao prijavu protiv Milorada Dodika, tadašnjeg premijera Vlade Republike Srpske, koji je bio osumnjičen za nezakonitu isplatu i odobravanje kredita od “Pavlović International banke”. Tužilaštvo je odustalo i od istrage da je Salihović bio umiješan u opstrukciju u predmetu “Bobar banka”, dajući namjerno lažne informacije javnosti u BiH.

U petak će se Salihović naći u sudnici kako bi se izjasnio o krivnji po osnovu optužnice koju je Tužilaštvo BiH nedavno podiglo protiv njega.

Salihović je optužen da je, kao glavni tužilac Tužilaštva BiH, u periodu od početka februara 2013. do 28. septembra 2016. godine postupao suprotno Odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, odnosno prekoračio je limit potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou.