BiH
6

Tužilaštvo BiH: Ne vodi se nikakva istraga protiv Nikole Špirića

Piše: Er. M.
Nikola Špirić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nikola Špirić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas nam je potvrđeno da se ne vodi nikakva istraga protiv Nikole Špirića, zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te da je istraga u slučaju "Audi" davno okončana naredbom o obustavi istrage.

Aleksandra Pandurević, šefica kluba SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazala je u utorak da Nikola Šprić ne može biti izabran u Zajedničku komisiju za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA) jer direktora OSA-e ne može kontrolisati čovjek čiji sin radi u OSA-i, te da Špirić za SDS nije odgovarajući izbor s obzirom na to da se za njegovo ime vežu afere koje su predmet istraga Tužilaštva BiH.

Pandurević je jučer rekla i da bi voljela da Tužilaštvo BiH kaže šta je sa predmetom "Audi" koji je najočitiji dokaz pritiska na Tužilaštvo BiH.

"U predmetu 'Audi' cijena službenog automobila Nikole Špirića za jedan dan porasla je za 80 hiljada maraka, a taj predmet već pet godina stoji u fiokama Tužilaštva BiH“, kazala je Pandurević.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas nam je saopćeno da se u Tužilaštvu trenutno ne vodi nikakva istraga protiv Nikole Špirića, te da je istraga u predmetu 'Audi' davno okončana naredbom o obustavi istrage.

"Nikola Špirić nije bio pod istragom u tom predmetu. Predmet je proslijeđen na postupanje nadležnom tužilaštvu zbog kaznenog djela prevare“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 2009. godine dostavila je Tužilaštvu BiH na potvrđivanje izvještaj o zloupotrebi službenog položaja i ovlasti, odnosno izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv osam osoba koje se tereti za učešće u nezakonitim radnjama vezanim za nabavku automobila Audi Q7 za potrebe tadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića. Sumnjive dokumente je SIPA-i lično dostavio tadašnji Špirićev zamjenik Fuad Kasumović.