Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog postrojavanja četnika u Višegradu

Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog postrojavanja četnika u Višegradu
716
Klix.ba
12.3.2019. u 12:48
302
komentara
716

dijeljenja
Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog postrojavanja četnika u Višegradu Foto: H. M./Klix.ba
Tužilaštvo BiH je na temelju medijskih napisa, kao i dostavljenih prijava, formiralo predmet koji se odnosi na događaje koji su se zbili u nedjelju u Višegradu, odnosno u vezi s okupljanjem i postrojavanjem pripadnika Ravnogorskog pokreta.
"Prijave se odnose na kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145. KZ BiH. Predmet je dodijeljen u rad Odjelu 3 Tužilaštva BiH, a postupajući tužilac će zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Treba istaći i da je jučer Vlada Kantona Sarajevo na elektronskoj sjednici donijela odluku da se Tužilaštvu BiH preda krivična prijava protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad kao organizatora obilježavanja godišnjice hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića.

Podsjetimo, u nedjelju je održan najavljeni skup pripadnika Ravnogorskog pokreta, simpatizera ratnog zločinca i pripadnika četnikog pokreta Draže Mihailovića na godišnjicu njegovog hapšenja.

Tom prilikom u Višegradu su se mogle čuti poruke i pjesme koje su, nesumnjivo, u domenu govora mržnje, pozivanja na nasilje i istrebljivanje nesrpskog stanovništva.

Skup je održan na području gdje su u Drugom svjetskom ratu, ali i posljednjem ratu '90-ih godina vršeni strašni ratni zločini, silovanja, ubistva i mučenja.
Prijavi grešku


Komentari (302)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...