BiH
30

Tužilaštvo BiH: Dokazat ćemo da je Bosnić svojim govorom poticao ljude da se pridruže IDIL-u

Piše: E. F.
Husein Bosnić
Husein Bosnić
Čitanjem optužnice danas je u Sudu BiH počelo suđenje Huseinu Bosniću iz Bužima, neformalnom vođi selefijskog pokreta u BiH, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

Dubravko Čampara, postupajući tužitelj u ovom slučaju, je čitajući optužnicu kazao kako je Bosnić vršio radnje koje imaju obilježja navedenih krivičnih djela kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH i to tokom 2013. i 2014. godine.

"Putem javnih poruka koje su postavljane i na društvene mreže on je pozivao ljude da se pridruže IDIL-u i da djeluju u okviru te grupe. Motivirao ih je tako što je govorio da je "Islam izvršavanje naredbi i robovanje Allahu te da Allaha najviše razveseli kada se onako bez pancira uleti među nevjernike i tako i pogine u borbi sa njima", kazao je Čampara.

Nadalje, Čampara je citirao i druge elemente govora Bosnića koji su zabilježeni kamerom te postavljeni na You Tube.

Bez pancira među nevjernike

"Vjernik nikada ne gubi, nemojte da umrete drugačije, osim kao muslimani, jer ovo je priprema da šerijatski Zakon zavlada na cijelom dunjaluku. Zato molimo Allaha da nam smrt bude šehidska, kazivao je u svojim govorima", istakao je tužitelj Čampara.

Kako je pojasnio, smatra da on i njegovi sljedbenici predstavljaju opasnost za BiH, jer teroristička djela za koja se obučavaju mogu počiniti i u našoj zemlji.

Nakon čitanja optužnice, Tužilaštvo je nastavilo izvođenje uvodnih riječi u kojima je iznijelo tvrdnju kako će van svake razumne sumnje dokazati krivnju Bosnića.

"Tokom glavnog pretresa saslušat ćemo svjedoke i vještake te izvesti materijalne dokaze kojima ćemo dokazati da je Husein Bosnić svojim javnim govorom javno podsticao ljude da se pridruže IDIL-u", kazao je Čampara.

Novi svjedoci

Dodao je da će Tužilaštvo BiH u ovom postupku saslušati i dodatne svjedoke koji su se tek nakon podizanja optužnice javili Tužilaštvu i svjedočili o dolasku njihove djece u Siriju i Irak, a pod utjecajem Huseina Bosnića.

Dokazat će Tužilaštvo BiH u ovom postupku i da je Bosnić primao novac od arapskih zemalja, koji je potom slao borcima koji su otišli ili se spremali da idu u Irak i Siriju.

Adil Lozo, Bosnićev branilac, djelomično je iznio temelje na kojima će počivati odbrana Bosnića. Tako je kazao da će se pozvati na Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava, jer je, prema njegovom mišljenju, njegov branjenik na pomenutim skupovima samo iznosio svoja vjerska uvjerenja.

Optužnica vrijeđa

"Ova optužnica vrijeđa i inkriminiše osnovne islamske vrijednosti i učenje. Odbrana će dokazati da je ovo što smo čuli zapravo vjersko učenje koje se izučava stotinama godina i ništa više", kazao je Lozo.

Nastavak suđenja u ovom predmetu planiran je za 18. februar, kada će Tužilaštvo BiH saslušati svog prvog svjedoka Sedina Huseinovića.