{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Na suđenju Bilalu Bosniću svjedočio imam Selvedin Beganović

F
FENA
22.4.2015. u 16:53
11
68
Na suđenju Bilalu Bosniću svjedočio imam Selvedin Beganović
11
Na suđenju Bilalu Bosniću svjedočio imam Selvedin Beganović
Ispitivanjem dva svjedoka optužbe, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje Huseinu Bosniću Bilalu (1972.) iz Bužima, optuženom za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organiziranjem terorističke grupe.
Vjerski službenik, imam, u Mjesnoj zajednici Trnovi, Velika Kladuša, Selvedin Beganović kazao da je optuženi Bosnić bio autoritet na području Velike Kladuše osobama koje su islam prakticirale na, takozvani, radikalan način.

"Ovo je 'otimanje' islama i prezentiranje onoga što nekome odgovara. Džihad se pokušava predstaviti kao najbolje djelo. Nama ne trebaju šehidi, imamo ih 250.000, nama trebaju oni koji će nam osigurati egzistenciju", istakao je Beganović dodajući da je džihad i educiranje ljudi, razvijanje ekonomije, pomoć siromašnima i starima.

Naveo je da je gledao hutbe Bilala Bosnića putem YouTube kanala te da je velika razlika između tih hutbi i onih koje drže imami koji imaju dozvolu Islamske zajednice BiH, a koju, po njegovim riječima, Bosnić nema.

"On poziva u rat, u šehidsku smrt. Ne možemo slati našu djecu u smrt kad su rat vidjeli samo u igricama. Islam je 'otet', ti ljudi su islam vezali za terorizam, a to je religija ljubavi i mira", naglasio je Beganović.

Govoreći o hutbama koje je držao Bosnić rekao je da ih posjećuju dvije skupine ljudi, u prvu spadaju neobrazovani i siromašni, a u drugu oni koji se ''kriju iza brada'' da bi se bavili kriminalom.

Također, dodao je da su starije osobe komunikativne, ali da mlađi, do 30 godina, ne priznaju ljude koji nisu potpuno identični njima, koji ne prakticiraju religiju na način na koji oni to rade.

"Takvi meni, kao predstavniku jednog pravca vjerovanja, prijete da će me zaklati", kazao je Beganović te podsjetio na nekoliko napada koji su izvršeni na njega.

Na upit optuženog da li smatra da je on organizator tih napada, Beganović je kazao da pretpostavlja, i da su se dešavali dan uoči ročišta ili na taj dan ili kada je bio četiri dana na slobodi.

Naveo je da mu prijete osobe koje su bile kod njega na džuma-namazu i da mu je to "otvorilo oči".

Na upite tužioca Tužilaštva BiH Dubravka Čampare i odbrane, advokata Adila Loze, odgovarao je i Birnas Šabić iz Zenice, brat Muaza Šabića koji je poginuo na sirijskom ratištu.

On je kazao da su stavovi njegovog brata bili radikalni, ali da nije sumnjao da bi mogao otići u Siriju.

Kada je u pitanju povezanost sa optuženih kazao je da mu je govorio o poznanstvu s jednim čovjekom koji ima četiri žene, te da je to primjer vjernika. Šabić pretpostavlja da se radi o Bosniću.

Naveo je da je njegov brat Muaz na područje Velike Kladuše išao da kupuje med i neke druge proizvode, a koje je kasnije prodavao na drugim mjestima.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. aprila.

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da pritvor Bosniću bude produžen, obzirom da je određen do 27. aprila. Odbrana se protivila zahtjevu. Odluka će biti naknadno donesena.

Bosnić je uhapšen u policijskoj akciji kodnog naziva "Damask", a na ročištu pred sudijom za prethodno saslušanje 26. januara izjasnio se da nije kriv po optužbama za koje se tereti.

Optužnicom, koja je pročitana na ročištu 11. februara, Bosnić se tereti da je tokom 2013. i 2014. kao pripadnik takozvane selefijske zajednice u BiH, organizirane van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, a radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno i javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je, kako se u optužnici navodi, javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike takozvane selefijske zajednice, kao i putem YouTube kanala, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke radi podsticanja pripadnika te zajednice da postanu pripadnici terorističke grupe ISIL.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: