U fotofinišu 2017.
12

Tužilaštvo BiH danas podiglo čak devet optužnica: Pravna država ili ispunjavanje norme

Piše: I. Č.
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH podiglo je posljednji radni dan u 2017. godini devet optužnica za različita krivična djela, što bi u javnosti moglo stvoriti dvojbe o tome je li proradila pravna država, ili je riječ o još jednom porazu pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić nema takve dvojbe, a za Klix.ba je kazao da Tužilaštvo BiH zamajava narod posljednji dan u godini, jer su vidjeli da nemaju rezultate i da ništa nisu uradili.

"Sada pokušavaju lomljenjem optužnica za ratne zločine preko koljena ispuniti nekakvu normu. Oni danas ništa ne bi trebali raditi. Trebalo bi da zaključe kalendarsku godinu, da organizuju neki koktel i odu kući, kako to rade uposlenici svih normalnih kompanija", kazao je Mektić.

Devet optužnica

Prva današnja optužnica, o kojoj je saopćeno jutros iz Tužilaštva, podignuta je protiv 11 osoba zbog ratnog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čemernom kod Ilijaša 1992. godine.

Zatim je uslijedila optužnica za genocid u Srebrenici protiv Tomislava Kovača.

Treće saopćenje iz Tužilaštva BiH stiglo je povodom podignute optužnice protiv dvije osobe u predmetu kodnog naziva "Pismo", za navođenje na prostituciju.

Četvrta optužnica podignuta je zbog porezne utaje, a optužen je državljanin Kine Lan Gang nastanjen u Brčkom i firmi "Q&L" i "L&N" sa sjedištem u Brčkom.

Peta optužnica je također za poreznu utaju i pranje novca u iznosu od blizu 1,5 milion eura, a optužen je državljanin Kine nastanjen u BiH. Riječ je o Wu Xiaopingu i firmi "Baosheng" d.o.o. Brčko.

Šesta optužnica je za ratni zločin na području Ključa protiv Zorana Adamovića.

Tužilaštvo BiH je sedmu optužnicu podiglo protiv Mirsada Nukovića kojeg se tereti da je počinio kazneno djelo krijumčarenja ljudi.

Osma optužnica Tužilaštva BiH do 12:00 je podignuta protiv Mijodraga Vujičića zvanog Crnogorac za ratne zločine na području Prijedora.

Deveta optužnica Tužilaštva BiH tereti Eldina Muhića i Senada Kličića zbog krivotvorenja novca.

Optužnice bez utemeljenja

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić smatra da navedene optužnice nemaju nikakvo utemeljenje i da je riječ o pokušaju prevare javnosti i naroda u Bosni i Hercegovini.

"Oni treba da imaju rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije. Neka kažu šta su uradili glede pitanja korupcije, kakva je to presuda, šta je od imovine konfiskovano. Nastoje samo pred Novu godinu stvoriti privid da nešto rade", rekao je Mektić za Klix.ba.