Zasjeda VSTV
33

Tužilaštvo BiH danas će i zvanično dobiti novog glavnog tužitelja

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) koja je zakazana za danas bit će imenovan glavni tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Jedini kandidat je aktuelni v.d. glavnog tužitelja Milanko Kajganić.

On je ostao usamljen s obzirom da su njegovi protukandidati otpali iz utrke u fotofinišu.

Diana Kajmaković zbog kompromitovanosti i istraga koje se vode protiv nje, Miroslav Janjić se povukao nakon što mu je izrečena disciplinska mjera, a Seid Marušić nije prešao potrebni prag za kandidaturu.

O njegovom imenovanju će VSTV odlučivati nakon što predstavi svoj program rada.

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća krajem septembra razmatrali su provođenje konkursa za glavnog tužioca BiH prilikom čega su odlučili da ne ponavljaju konkurs, ali u razmatranje ne ulaze kompromitovani kandidati.

Inače, Kajganić je tokom tužiteljske karijere vodio i vodi predmete protiv Azre Bašić, Đure Matuzovića, Adema Kostjerevca, Ramiza Drekovića i drugih osumnjičenih za ratne zločine. Zbog svih tih imena, u javnosti se stvorio utisak da je istrage vodio uglavnom protiv pripadnika Armije BiH, odnosno protiv Bošnjaka i Hrvata. Kajganić pak navodi da nije sam birao predmete.

"Nisam sam sebi dodjeljivao predmete, to su radili moji tadašnji rukovodioci, ja sam samo radio na predmetima za koje sam bio zadužen apsolutno ne gledajući ko su osumnjičeni, optuženi, ko su žrtve", rekao je Kajganić prošle godine.

Osim optužbi da se u svom tužilačkom radu na ratnim zločinima fokusirao samo na procesuiranje Bošnjaka i Hrvata, njemu mnogi spočitavaju da je kadar Milana Tegeltije te da je privržen SNSD-u kao političkoj opciji. No, Kajganić odlučno negira sve navode.

Govoreći o sve većim političkim pritiscima na pravosuđe, Kajganić naglašava da ne postoji razlog da tužioci podlegnu takvim pritiscima te da će se potruditi da se takve stvari ne dešavaju dok je Tužilaštvo BiH pod njegovom dirigentskom palicom.