{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilac nakon bjekstva zeta Bože Ljubića: Bili smo sigurni da će pobjeći u Hrvatsku

17.10.2018. u 16:19
112
33
Tužilac nakon bjekstva zeta Bože Ljubića: Bili smo sigurni da će pobjeći u Hrvatsku
112
Tužilac nakon bjekstva zeta Bože Ljubića: Bili smo sigurni da će pobjeći u Hrvatsku
Foto: H. M./Klix.ba
Na ročištu održanom u Sudu Bosne i Hercegovine povodom kršenja mjera zabrane u odnosu na Zdenka Grbavca, Državno tužilaštvo je zatražilo da mu se ukine jamstvo te odredi pritvor.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
“Tužilaštvo je hiljadu posto bilo sigurno da će optuženi pobjeći, mi samo nismo znali kada će se to desiti. (…) Moj prijedlog sve vrijeme je bio da prema optuženom mora ići pritvor”, rekao je tužilac Stanko Blagić, prenosi Detektor.ba.

Grbavac je, inače, zet Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

On je istakao da optuženi od prvog dana nije bio na adresi, bez obzira što Tužilaštvo ima dokaze da se javljao nadležnom državnom organu. Blagić je predložio ukidanje jemstva i određivanje pritvora Grbavcu.

“Bilo je smiješno prihvatiti njegovu izjavu da će se vratiti u Ljubuški i tu živjeti. To je naivno”, zaključio je Blagić.

Sud BiH je ranije ove godine prihvatio jemstvo u iznosu od oko 100.000 konvertibilnih maraka (KM), te ukinuo mjeru pritvora Grbavcu. Jemstvo koje je Sud prihvatio od Grbavca sastoji se u upisu hipoteke na nekretninu u korist države. Prema podacima Tužilaštva BiH, Grbavac se nalazi u Hrvatskoj.

“Odgovorno tvrdim da ovaj postupak nije uzrok što je otišao u Hrvatsku. Nagnala ga je porodična situacija”, kazao je advokat Davor Šilić, pojasnivši da se jučer čuo s Grbavcem, koji mu je rekao da je “bio između ovoga i razvoda braka”.

Šilić je istakao da je Grbavac naveo da bi dolazio na suđenje ukoliko bi mu se ukinule mjere, što je Tužilaštvo ocijenilo kao ucjenjivanje.

Grbavac je zajedno s još 12 osoba uhapšen u decembru prošle godine, da bi nakon puštanja iz pritvora, u kojem je proveo tri mjeseca, prekršio mjere zabrane izrečene od Suda BiH.

Esada i Agana Ramića, Šefika Nikšića, Adnana Alikadića, Mitka Pirkića, Redžu Balića, Hameda Lukomirka, Safaudina Ćosića, Muhameda Cakića, Ismeta Hebibovića, Almira Padalovića, Enesa Jahića, Senadina Ćibu, Zdenka Grbavca, Željka Šimunovića te Omera Borića optužnica tereti da su 1992. i 1993. godine počinili progon srpskog stanovništva s područja Konjica, i to ubistvima više desetina civila, silovanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Ramić i ostali su odgovorni i za protupravna zatočenja većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz grada Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela i drugih naselja.

Ova djela, kako je navedeno, optuženi su počinili u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Teritorijalne odbrane (TO), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i paravojnih formacija.

Jučerašnje ročište je bilo odgođeno jer se osim Grbavca nije pojavio ni njegov advokat, a Sudsko vijeće je danas pojasnilo da advokat nije došao jer nije bila uredna dostava poziva. Odluku o prijedlogu Vijeće će naknadno donijeti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: