{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zdenko Grbavac, zet Bože Ljubića i optuženik za ratne zločine u Konjicu, pobjegao u Hrvatsku

Klix.ba
16.10.2018. u 15:44
93
82
Zdenko Grbavac, zet Bože Ljubića i optuženik za ratne zločine u Konjicu, pobjegao u Hrvatsku
93
Zdenko Grbavac, zet Bože Ljubića i optuženik za ratne zločine u Konjicu, pobjegao u Hrvatsku
Foto. Novosti.rs
Zdenko Grbavac, kojeg Državno tužilaštvo tereti za zločine počinjene u Konjicu, prekršio je mjere zabrane i nije se odazvao nadležnim organima na redovno javljanje, jer je po izlasku iz pritvora napustio BiH.
Ročište koje je u ovom predmetu trebalo biti održano danas, odgođeno je jer se, osim Grbavca, u sudu nije pojavila ni njegova Odbrana, prenosi Detektor.ba. Grbavac je zet Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

Prema podacima Tužilaštva BiH, Grbavac se nalazi u Hrvatskoj. On je zajedno s još 12 osoba uhapšen u decembru prošle godine, da bi nakon puštanja iz pritvora, u kojem je proveo tri mjeseca, prekršio mjere zabrane izrečene od Suda BiH.

Esada i Agana Ramića, Šefika Nikšića, Adnana Alikadića, Mitka Pirkića, Redžu Balića, Hameda Lukomirka, Safaudina Ćosića, Muhameda Cakića, Ismeta Hebibovića, Almira Padalovića, Enesa Jahića, Senadina Ćibu, Zdenka Grbavca, Željka Šimunovića te Omera Borića optužnica tereti da su 1992. i 1993. godine počinili progon srpskog stanovništva s područja Konjica, i to ubistvima više desetina civila, silovanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Ramić i ostali su odgovorni i za protupravna zatočenja većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz grada Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela i drugih naselja.

Ova djela, kako je navedeno, optuženi su počinili u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Teritorijalne odbrane (TO), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i paravojnih formacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: