Sastao se sa Helezom
156

Turski sekretar za vojnu industriju: "Spremni smo isporučiti borbena sredstva po kratkoj proceduri"

S. Š.
Nastavljajući svoju posjetu trodnevnoj Međunarodnoj vojnopomorskoj izložbi i konferenciji DIMDEX 2024, koja se održava u Dohi, ministar odbrane Zukan Helez održao je službeni sastanak s turskim sekretarom za vojnu industriju Halukom Gorgunom.

Sagovornici su razgovarali o različitim aspektima modernizacije Oružanih snaga BiH i saradnji s firmama vojne industrije iz BiH.

Razmijenjeni su stavovi o tome kako je najbolje iskoristiti sporazum BiH i Republike Turske, kojim je turska vlada izdvojila finansijska sredstva za turske firme koje bi svojim proizvodima učestvovale u opremanju OS BiH. Također, razgovarano je i mogućnostima NATO paketa za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH (DCB).

"Želimo još čvršću saradnju s BiH i mnogo je naših firmi koje žele aktivno učestvovati u tome i pomoći OS BiH. Pojedina borbena sredstva spremni smo isporučiti Bosni i Hercegovini po izuzetno kratkoj proceduri", rekao je turski sekretar za vojnu industriju Gorgu.

"S Turskom imamo duge historijske veze. Ona nam je među najznačajnijim partnerima te ćemo preduzeti sve da se saradnja ostvaruje na obostrano zadovoljstvo", zaključio je ministar Helez.

Delegacija Ministarstva odbrane BiH Oružanih snaga BiH na sajmu u Dohi obavilo je i posebne razgovore turskim proizvođačima BMC, Baykar i Ekovar, italijanskim Leonardom i francuskim MBDA.