Bilateralna posjeta
202

Turski premijer Binali Yildirim dočekan u Sarajevu uz najviše državne počasti

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Premijer Republike Turske Binali Yildirim stigao je u Sarajevo u okviru službene posjete Bosni i Hercegovini, na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Osim susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i susreta delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske programom posjete predviđen je susret sa članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH i članovima Predsjedništva BiH.

Yildirim u posjeti glavnom gradu BiH predvodi brojnu delegaciju turskih zvaničnika, među kojima je zamjenik premijera Recep Akdag, šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar transporta i komunikacije Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas.

Turski mediji prenose kako je Yildirim uoči posjete Sarajevu izjavio kako stabilnost BiH predstavlja stabilnost Balkana te da će sa članovima bh. vlasti razgovarati o ekonomskim temama, unapređenju odnosa i investicijama.

Delegaciju Vijeća ministara BiH sa Zvizdićem na čelu predstavljat će još ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Yildirim i Zvizdić sutra bi trebali posjetiti Šehidsko mezarje Kovači i Galeriju 11/07/95. Protokolom je predviđen i obilazak Baščaršije i Muzeja Tunel spasa.