BiH
0

Turski ambasador Cihad Erginay zasadio lipu u Aleji ambasadora u Sarajevu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Turski ambasador u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay zasadio je danas dvije lipe u Aleji ambasadora u Sarajevu, jednu u svoje ime, drugu u ime bivšeg turskog ambasadora Vefahana Ocaka.

To je 132. lipa u Aleji ambasadora, koju su od 2000. godine zasadili ambasadori i predstavnici diplomatskog kora u BiH. 

"Mislim da je ovo jako lijepa tradicija koja je počela davno i ja ovom prilikom želim da čestitam svima koji su uspjeli da je održe ovako dugo", kazao je Erginay. 

Izrazio je sreću što je upravo danas imao priliku da posadi stablo lipe jer mu je lipa od samog dolaska u Sarajevo ostala u sjećanju kao najljepše drvo sa prepoznatljivim mirisom.

"Zaista sam počašćen i sretan ambasador zbog toga što mi se ukazala prilika da posadim ne samo jedno, nego dva drveta. Prvo koje sam posadio je namijenjeno meni, a drugo drvo sam posadio danas za ambasadora koji je bio na dužnosti prije mog prethodnika koji, nažalost, nije stigao da u svoje ime to učini", pojasnio je Erginay.

Osim ambasadora, sadnji lipe prisustvovao je i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

Hadžibajrić je kazao da je današnjom sadnjom lipe turskog ambasadora Erginaya nastavljena tradicija koja je počela davne 2000. godine.

"Danas smo napravili iznimku. Radi se o dva ambasadora koji su danas posadili lipu, dakle trenutnom turskom ambasadoru Cihadu Erginayu, a drugi je Vefahan Ocak u čije ime je lipu zasadio Erginay", pojasnio je Hadžibajrić.

Kako je kazao, u narednom periodu, tačnije drugoj polovini oktobra, dogovorena je sadnja lipa i sa još nekim ambasadorima.

"Aleja ambasadora će da zaživi u punom sjaju i kapacitetu. Ono što bi posebno želio da istaknem jeste da ćemo u narednom periodu, možda čak i na proljeće, krenuti u veću sanaciju Aleje ambasadora s obzirom da imamo problema sa desetak starijih lipa, na samom početku Aleje, koje su, nažalost, počele da se suše", pojasnio je Hadžibajrić.

Dodao je da se to dešava zbog pasa lutalica koji gule koru tih lipa.