BiH
0

Ambasadori Srbije i Pakistana zasadili lipe u Aleji ambasadora

Anadolija
Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević i ambasador Pakistana Muhammad Yousaf danas su u Aleji ambasadora u Sarajevu zasadili dvije lipe čime su se pridružili diplomatskoj porodici ambasadora koji od 2000. godine lipama obogaćuju Aleju.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Prvu lipu zasadio je ambasador Yousaf, koji je kazao kako danas posađena lipa simbolizuje sponu prijateljstva između dvije zemlje.

"Također, simbolizuje i dobre odnose i nadam se da će dok ovo drvo raste, dobri odnosi između nas rasti jednako brzo ili, čak, i brže nego što će rasti ovo drvo", kazao je Yousaf te dodao kako je ovaj događaj dobrobit, ne samo za građane BiH već i šire zajednice.

 S obzirom na to da mu je ovo drugi mandat u BiH, ambasador Srbije napomenuo je kako je ranije zasadio jednu lipu u Aleji ambasadora.

"Zahvaljujem se načelniku što mi je ponudio priliku da zasadim lipu opet. Ovom sadnjom ja postajem građanin Sarajeva. Aleja ambasadora je vrlo dobar i koristan projekat. Ovo ostavlja trag, ne samo na moj boravak ovde već i na moje druženje sa ljudima u BiH", kazao je Vukićević te izrazio nadu kako će lipa upotpuniti ugođaj Aleje.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Današnjoj sadnji lipa prisustvovao je i načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, koji je kazao kako se ovim činom tradicija sađenja lipa nastavila.

"Zaključno sa lipom ambasadora Srbije, ovo bi bila 134. lipa koja je posađena. Ono što ćemo sa tehničkog aspekta uraditi na proljeće jeste generalna rekonstrukcija Aleje kako bi zasjala u punom sjaju, što joj i priliči", kazao je Hadžibajrić još jednom zahvalivši ambasadorima.

Ambasadori su nakon sadnje lipa od načelnika općine Stari Grad dobili certifikat kojim se potvrđuje sadnja lipa u Aleji te su potom ugradili pločice sa svojim imenima i imenom zemlje koju predstavljaju.