BiH
0

Turska spremna pomoći da se poboljša javni gradski prijevoz u Sarajevu

FENA
Predstavljanje konkretnih projekata čijom bi se hitnom implementacijom u narednih nekoliko mjeseci unaprijedio javni gradski prijevoz, ali i oblast sigurnosti u Kantonu Sarajevo bile su teme današnjeg radnog sastanka premijera Kantona Sarajevo Suada Zeljkovića i ministara saobraćaja Jusufa Bubice i unutrašnjih poslova Nermina Pećanca, te policijskog komesara Vahida Ćosića s turskom delegacijom predvođenom predsjednikom Centra za razvoj odnosa Turske s BiH Muzafferom Çilekom.

U delegaciji su bili generalni direktor Hayri Baraçli i Mustafa Albayrak iz istanbulske kompanije iETT.

"Sarajevo kao administrativni, politički, ekonomski i kulturni centar Bosne i Hercegovine mora na reprezentativan način predstavljati svoju državu. Iako je trenutna ekonomska situacija izuzetno komplikovana, ova Vlada će učiniti sve da bi slika bosanskohercegovačkog glavnog grada bila pozitivna, a naši građani njegovom organizacijom i funkcioniranjem bili elementarno zadovoljni", naglasio je premijer Zeljković.

Zeljković je zahvalio delegaciji iz Turske na spremnosti da učine konkretne korake i pomognu da bi se što lakše prevazišle aktuelne "neuralgične tačke".

Gosti iz Turske su preuzeli elektronsku verziju projekta materijalno-tehničkog opremanja pripadnika MUPKS-a, a nakon sastanka su zajedno s ministrom Bubicom otišli u obilazak KJKP GRAS, gdje će se upoznati o konkretnim potrebama koje bi trebalo promptno osigurati, da bi se poboljšao gradski prijevoz koji je najbitnija karika u lancu usluga neophodnih za život u gradskoj sredini.

Svoje domaćine su upoznali i sa spremnošću gradonačelnika Istanbula Kadira Topbaşa da pomogne Sarajevu i njenim građanima u ovom smislu. Iznijeli su i podatke o funkcionisanju javnog prijevoza u turskog metropoli u kojem na dnevnoj osnovi 3,7 miliona stanovnika iskoristi prijevoz, neračunajući tzv.šinski prijevoz.

Detaljno su razmatrani različiti modeli za implementaciju pomenutih projekata.

Razgovarano je i o mogućnostima realizacije projekata i iz ostalih oblasti života između Kantona Sarajevo i grada Istanbula, saopćila je danas Pres-služba Kantona Sarajevo.