Ko kontroliše teritoriju
37

Turska počinje deportovati teroriste: Stižu li članovi IDIL-a sa pasošem BiH?

D. Be.
Turska vojna operacija Izvor mira u Siriji (Foto: AFP)
Turska vojna operacija Izvor mira u Siriji (Foto: AFP)
Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu je najavio da će od ponedjeljka (sutra) početi deportacije pripadnika terorističke organizacije IDIL u njihove matične zemlje širom Evrope.

On je rekao da će militanti koje su Turci zarobili tokom vojne operacije na sjeveru Sirije, a koje su zatekli u kurdskim zatvorima, biti vraćeni svojim kućama.

Kako Klix.ba nezvanično saznaje, turskim vlastima su date sve informacije sa kojima BiH raspolaže u vezi sa osobama koje se povezuju sa pripadnicima IDIL-a. Bh. vladajuće strukture, uključujući policijske i sigurnosne agencije, su u stalnom kontaktu sa međunarodnim organizacijama, ali i turskim zvaničnicima

Oni koji su označeni kao državljani BiH i borci na sirijskom ratišu, a u međuvremenu su uhapšeni, još uvijek se nalaze na teritoriji pod kontrolom YPG-a i Sjedinjenih Američkih Država.

Turska će, kako saznajemo, obavijestiti bh. vlasti i sigurnosne agencije istog trenutka kada neko od državljana BiH bude na teritoriji koju kontrolišu turske snage.

Ono što je od ranije poznato jeste da bi uskoro devet osoba povezanih sa tzv. Islamskom državom trebalo biti deportovano u BiH. Njihova deportacija je trebala biti izvršena sredinom oktobra, ali je odgođena zbog turske vojne operacije na sjeveru Sirije.

Svi oni koji se ne nađu na području pod kontrolom Turske postoji mogućnost da deportaciju izvrše direktno američke snage. No, nakon protivljenja zemalja članica Evropske unije, a naročito Francuske, od toga se načelno odustalo, iako postoje informacije da su ranije neke osobe sa Kosova već deportovane.

Saznajemo i da su tokom turske vojne operacije "Izvor mira" u Siriji, kurdske militantne snage (YPG) iz zatvora pustili blizu 750 terorista, ali da su njih skoro 250 zarobili turski vojnici. Da li među njima ima i državljana BiH za sada nema zvaničnih informacija.