Ugled države u pitanju
121

Turković upozorila na blokiranje odluka Predsjedništva o otvaranju osam ambasada

F. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković upozorila je na to da se ne izvršavaju odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine vezano za otvaranje novih ambasada i generalnih konzulata.

"Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o otvaranju novih osam ambasada i dva generalna konzulata BiH koje je trebalo izvršiti. Ministri iz HDZ i SNSD u Vijeću ministara od tada blokiraju Odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine!", napisala je Turković.

Ona je navela da je odluka obavezujuća za sve državne organe i da znači jačanje države i međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine. Istakla je da su zahvaljujući uštedama u Ministarstva vanjskih poslova BiH pronašli sredstva za otvaranje generalnih konzulata u Novom Pazaru i Rijeci, ali da bez odluka Vijeća ministara nije bilo moguće otvoriti još osam ambasada niti zaposliti adekvatno osoblje u generalnim konzulatima u Rijeci i Novom Pazaru.

"U prvi mah je otvaranje ambasada blokirano neusvajanjem budžeta, pa bojkotom rada Vijeća ministara BiH tokom ove godine, a posljednjih mjeseci se odbija usvajanje izmjena sistematizacije u MVP kojima se omogućava kadrovsko popunjavanje novih diplomatsko-konzularnih predstavništava", napisala je Turković.

Istakla je da su opstrukcije posebno istaknute pri otvaranju i radu Generalnog konzultata u Rijeci, čime se direktno krši odluka i nalog Predsjedništva Bosne i Hercegovine i da je sramotno da pojedinci direktno rade protiv interesa države BiH i protiv odluka najvišeg državnog organa.

"Dugotrajno odgađanje provođenja odluke Predsjedništva o otvaranju ambasada narušava i odnose sa državama koje su već odavno dale saglasnost za otvaranje ambasada Azerbejdžan, Slovačka, Brazil, Maroko, Tunis, Kenija, Alžir i Albanija. U više navrata sam tražila od Vijeća ministara BiH da se usvoje dopune Pravilnika o sistematizaciji, ali sam uvijek nailazila na zid bezrazložnih otpora baš kao i u slucaju usvajanja Zakona o vanjskih poslovima BiH," poručila je Turković.

Na kraju je upitala: "Do kada će se tolerirati ova borba protiv države Bosne i Hercegovine?".