Nikakav pomak
220

Turković sastanči po Beču i Berlinu, ali od obećanih vakcina još uvijek ništa

M. G.
Bisera Turković i Heiko Mass, njemački ministar vanjskih poslova
Bisera Turković i Heiko Mass, njemački ministar vanjskih poslova
Priča o sto hiljada vakcina, koje bi za našu zemlju trebale biti plaćene iz IPA fondova, a čiji je dolazak "kroz narednih nekoliko dana" još 24. februara najavila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, još uvijek nije dobila epilog.

Naime, ministrica Turković još jučer je najavila da će s evropskim zvaničnicima po ovom pitanju održati nekoliko sastanaka, između ostalih s austrijskim i njemačkim ministrima vanjskih poslova Alexanderom Schallenbergom i Heikom Maasom.

Jučerašnji sastanak u Beču s ministrom Schallenbergom nije donio nikakve rezultate po pitanju tačnog datuma dolaska ovih vakcina, koje su našoj zemlji prijeko potrebne, s obzirom na to da su svi drugi mehanizmi nabavke zakazali. Njen austrijski kolega, doduše, upoznao je Turković o "naporima" koje Austrija ulaže u vezi s podrškom Evropske unije za nabavku vakcina protiv koronavirusa za BiH i druge zemlje Zapadnog Balkana.

Turković u Beču sa Schallenbergom
Turković u Beču sa Schallenbergom

Turković je, s druge strane, upoznala austrijskog kolegu o trenutnim problemima u našoj zemlji kada je riječ o isporuci vakcina putem COVAX mehanizma, na šta je Schallenberg poručio da će se Austrija i dalje zalagati za napredak Bosne i Hercegovine na putu prema Evropskoj uniji.

Turković je nakon Beča "produžila" u Berlin gdje je danas imala sastanak s njemačkim ministrom Heikom Maasom u fokusu kojeg su bili razgovori o pandemiji, kao i poteškoćma u nabavci vakcina, s kojima se BiH trenutno suočava.

Nakon sastanka se Turković obratila medijima, a u svom obraćanju krivnju za to što naša zemlja još uvijek nije započela proces vakcinacije prebacila je na COVAX, koji prema njenim riječima još uvijek nije ispoštovao svoj dio dogovora.

Turković u Berlinu sa Haasom
Turković u Berlinu sa Haasom

"Istovremeno dok traje borba protiv pandemije, koju većinom nose zdravstveni radnici, započela je vakcinacija u mnogim zemljama. BiH je vjerovala u mehanizam COVAX, uplatila novac za vakcine, ali prve isporuke još nismo dobili. Vakcinacija i njen proces još nisu počeli. Naši građani su s pravom nezadovoljni i zato sam zamolila ministra Maasa da nam pomogne podsredstvom Evropske komisije u rješavanju ovog problema", kazala je Turković.

Dakle, kada se sve sumira, još uvijek nema nikakvih pomaka u nabavci vakcina. Ni preko COVAX-a ni bilateralno, a očigledno ni preko IPA fondova. Jedine vakcine koje su do sada stigle u našu zemlju su one koje nam je donirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a očekuje se još i donacija od Slovenije. Poražavajući je ovo podatak, ali činjenice su činjenice. Naša vlast vakcine može "nabaviti" samo ako im ih neko donira.

U iščekivanju sljedeće donacije valja nam istrpjeti nove lockdowne, mjere, ograničenja, ali i porast broja novozaraženih i preminulih. Ko će za ovo odgovarati još uvijek se ne zna, no ako je suditi po nonšalantnosti nadležnih u našoj zemlji, niko nije pretjerano zabrinut.