Neprihvatljiv čin
374

Turković poručila Abazoviću: Ako ste u Srebrenici bili zbog zahvalnice niste trebali ni dolaziti

S. M.
Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković poručila je premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću da ako su on ili njegovi ministri došli u Srebrenicu 11. jula očekujući zahvalnicu onda nisu trebali ni dolaziti.
"Ako ste, gospodine Abazoviću, vi ili neki vaš ministar bili u Potočarima 11. jula očekujući neku zahvalnicu ili politički poen, onda niste trebali ni dolaziti", rekal je Turković.

Dodala je da prisustvo njegovih ministara na obilježavanju 9. januara neustavnog Dana RS-a neprihvatljiv čin koji osuđuje ne samo Bosna i Hercegovina, "nego vjerujem i većina građana Crne Gore!".

"Neshvatljivo je da pravdate i relativizirate ono što su osudili i Evropska unija i cijeli demokratski svijet", rekla je Turković.

Istakla je da je odavanje počasti žrtvama genocida čin ljudskog dostojanstva.

"I obaveza nas koji smo preživjeli da se sjećamo žrtava kako se nigdje i nikome to ne bi ponovilo na sramotu cijelog svijeta koji je šutke gledao najveći pokolj i zločin na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata", kazala je Turković.

Podsjećamo, premijer Crne Gore Dritan Abazović stao je u zaštitu ministara Vlade Crne Gore Aleksandra Damjanovića i Marka Kovača koji su prisustvovali obilježavanju neustavnog Dana RS-a.