Neutemeljene primjedbe
49

Turković odgovorila HDZ-u: Nigdje nije naznačen način podjele MMF-ovih sredstava unutar FBiH

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je kako primjedbe HDZ-a da bošnjački politički lideri opstruiraju kredit MMF-a, nisu utemeljene budući da državni nivo vlasti, kako kaže, vodi računa o stvarnim potrebama lokalnih zajednica.
"Ovaj finansijski aranžman je ugovoren upravo u korist lokalnih zajednica", poentirala je u svom saopćenju ministrica Bisera Turković.

Navodi kako je svim ranijim slučajevima ugovorenih aranžmana sa MMF-om alokacija sredstava propisivana na način da se raspoređuju na entitete, odnosno entitete i Brčko Distrikt, zavisno od konkretnog aranžmana.

"Tako je trebalo biti i ovaj put, imajući u vidu tekst Pisma namjere, usaglašenog i potpisanog od strane Fiskalnog vijeća u Bosni i Hercegovini, te upućenog prema MMF-u, kojim je zatražena pomoć u okviru Instrumenta za brzo finansiranje, kako bi BiH odgovorila na hitne fiskalne potrebe u cilju poduzimanja mjera na ublažavanju posljedica širenja Covida-19", saopćila je Turković.

Međutim, navodi kako to ne znači da se kroz Odluku koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH može mijenjati sadržaj Pisma namjere, odnosno ugrožavati ovaj finansijski aranžman na taj način, jer u njegovom tekstu nije ni na koji način naznačen način podjele sredstava unutar Federacije BiH.

"S te strane za predmet ove odluke, dakle, potpuno je irelevantno kako će FBiH unutar svoje strukture riješiti ove pitanje. S druge strane, nije na adekvatan način riješen zakonski osnov za ovu vrstu zaduženja", saopćila je ministrica vanjskih poslova BiH.

Napominje kako bi adekvatnom korekcijom navedenog sasvim sigurno bile blagovremeno ispoštovane sve obaveze prema svim nižim niovima vlasti.