Susret s Lavrovom
363

Turković: Očekujemo podršku Rusije napretku baziranom na dokumentima koje su usvojili svi u BiH

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se danas s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Ona je kazala da očekuje podršku Rusije za ono što su ranije usvojili predstavnici svih naroda u BiH, a to su integracije u EU i NATO.

Šefica bh. diplomatije je ipak odlučila primiti Sergeja Lavrova nakon što su jutros susret odbili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović. Oni su poručili da Sergej Lavrov sinoć u Istočnom Sarajevu s Miloradom Dodikom nije poštovao državu BiH, njene institucije, zakone, odluke i zastavu.

Turković i Lavrov su nakon sastanka potpisali i Plan konsultacija između BiH i Rusije za period 2020/2021. i nisu komentarisali otkazivanje sastanka dva člana Predsjedništva BiH, kao ni sinoćnje izjave Sergeja Lavrova.

"Želim iskazati svoje zadovoljstvo konstruktivnim i otvorenim razgovorom delegacija BiH i Ruske Federacije, na kojem smo konstatovali da su odnosi dviju država dobri i da je važno da radimo na unapređenju saradnje, posebno u oblasti ekonomije. Nadam se da će nakon današnjeg potpisivanja Plana konsultacija dviju država doći do poboljšanja saradnje u narednom periodu. Posjeta ministra Lavrova je upriličena u danima kada obilježavamo 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma", kazala je Turković.

Kazala je kako BiH pozdravlja opredijeljenost Ruske Federacije poštivanju principa suverentiteta i teritorijalnog integriteta BiH utvrđenim Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH iz 1995. godine.

"Očekujemo snažnu podršku Rusije napretku BiH, koji je baziran na strateškim dokumentima i principima koje su svi narodi BiH zajedno usvojili u BiH, odnosno njihovi predstavnici. Potrebno je da uvažavamo jedni druge i poštujemo Dejtonski mirovni sporazum. Poštivanje ljudskih prava je utkano u Dejtonski sporazum, svi građani ove države trebaju imati jednaka prava gdje god oni živjeli. Poštivanje sudskih presuda je neophodnost na teritoriji cijele BiH", dodala je.

Sergej Lavrov i Bisera Turković (Foto: T. S./Klix.ba)
Sergej Lavrov i Bisera Turković (Foto: T. S./Klix.ba)

Turković je saopćila da treba raditi na otklanjanju problema koji postoje, koji su na krivim percepcijama ili na negiranju prava jedni drugih.

"Trebamo omogućiti da se svačije pravo poštuje od učenja maternjih jezika do omogućavanja sigurnog povratka onih koji se vraćaju na mjesta gdje su živjeli. U BiH, baš kao što imamo tri člana Predsjedništva, imamo i tri različita viđenja vezano za prisustvo međunarodne zajednice i naš put prema euroatlantskim integracijama", kazala je.

Naglasila je da u BIH nije lako pronaći kompromisna rješenja, ali mi ih moramo pronalaziti.

"Ako ne možemo da se usaglasimo, uzimam jedan primjer vezano za Komisiju za integracije s NATO-om, možemo se usaglasiti o komisiji koja će kooperirati ili koordinirati s NATO-om. Imaju i oprečna mišljenja o postojanju i prisustvu OHR-a u BiH. Moramo pronaći srednji put koji će biti na zadovoljstvo svih naroda BiH. Mi znamo da su pozicije vrlo čvrste i jasne, ali uvijek postoje načini da se postigne i kompromis. Da ne nabrajam sve detalje koji su u posljednje vrijeme spominjani, kao izgradnja vjerskih objekata u tuđim dvorištima, ubistva povratnika, maternji jezik itd. Ono što mi trebamo je dogovaranje, poštivanje zakona, manje korupcije i više reda", rekla je.

Zahvalila se ministru Sergeju Lavrovu što ima razumijevanje za sve ove probleme u BiH i što imamo zajedničku želju da se otklone.

"Uvažavamo sve ono što je do sada učinjeno i nadamo se unapređenju naše saradnje u oblasti ekonomije. Nadam se da će naša saradnja biti još bolja i čvršća. Na kraju u duhu unapređenja odnosa želim reći da smo našu zainteresiranost za izlaganje Povelje Kulina bana u BiH također spomenuli kao jednu od tema i nadamo se povoljnom ishodu naše zamolbe."