Teške optužbe
130

Turković o opasnoj izjavi hrvatskog šefa diplomatije: U maniru proruskih proxy politika

D. Be.
Gordan Grlić Radman i Bisera Turković (Foto: I. Š./Klix.ba)
Gordan Grlić Radman i Bisera Turković (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković reagovala je na izjavu šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana koji je, između ostalog, kazao da "Turković ide u islamske zemlje po oružje".
"Apsolutno je neshvatljivo da šef diplomatije jedne države članice EU i NATO izjavi ovako opasnu neistinu! Potpuno je jasno da u BiH ne može ući niti iz nje može izaći niti jedan metak, a da saglasnost ne daju nadležne institucije u kojima su predstavnici svih konstitutivnih naroda i ostalih. To govori da se radi o zlonamjernoj izrečenoj neistini i zlonamjernom pokušaju diskreditacije ne mene lično, nego jednog cijelog naroda i države", rekla je Turković.

Ona je dodala da se radi o potvorama i dezinformacijama koje u maniru proruskih proxy politika - destabiliziraju region.

Podsjetimo, miinistar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman obratio se danas Hrvatskom narodnom saboru gdje je govorio o položaju hrvatskog naroda u BiH i ulozi visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Imamo s čime hvaliti, ali govoriti znate o prosperitetnoj BiH. U tome je i rješenje, ali zašto je dolje visoki predstavnik. Pa jer je to država sa demokratskim defiticom. Hrvati su stiješnjeni između srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma. Pa njima dolje nije lako, sjetite se onih huškačkih prosvjeda. Prijeti im se ratom, prebrojavanjem. Ministrica vanjskih poslova ide u islamske zemlje tražiti oružje", kazao je Grlić Radman.