Susret sa Schallenbergom
174

Turković: Na putu EU niko nas neće zaustaviti, nadamo se i olakšicama za putovanja

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković danas je nakon sastanka s austrijskim kolegom Alexanderom Schallenbergom kazala da BiH ništa neće zaustaviti na putu ka članstvu u EU.

"Nadamo se da će isporuka vakcina kroz oba mehanizma (COVAX i EU) teći kontinuirano i redovno i da će to omogućiti masovnu imunizaciju u BiH. Osim borbe protiv pandemije, razgovarali smo i o niz drugih važnih pitanja", kazala je.

Turković je austrijskom šefu diplomatije saopćila da su do MVP-a BiH došle informacije o tome da Evropska komisija razmatra određeno olakšanje putovanja.

"Izrazila sam nadu i očekivanje da bi BiH, s obzirom na stabilizaciju epidemiološke situacije i budući proces vakcinacije, mogla biti obuhvaćena takvim novim mjerama", rekla je Turković.

Istakla je da su EU i njene članice najvažniji ekonomski I politički partner BiH.

"I svaka olakšica bi podstakla ekonomska kretanja i brži izlazak iz krize. U političkom smislu konstatirali smo da su odnosi BiH i Austrije veoma dobri, a Ausrija zagovara članstvo BiH u EU", dodala je.

Turković je istakla da uprkos čestoj negativnoj retorici pojedinih lidera, većina građana BiH snažno podržava evropski put i put ka NATO-u.

"Mi smo predani ispunjavanju 14 ključnih reformi i ograničenim ustavnim reformama kako bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava. Izrazila sam nadu da će EU prepoznati naše napore i pomoći nam da prevaziđemo unutrašnje opstrukcije i realiziramo reforme neophodne za kandidatski status", rekla je.

Kaže da svi moraju biti svjesni da pojedine političke snage u BiH koriste ustavne mogućnosti veta i blokade da onemoguće reforme i napredak ka EU, a potom tvrde da BiH nije funkcionalna i održiva.

"Mi smo vrlo odlučni da nastavljamo naš put ka EU i vjerujemo da međunarodna zajednica deblokira institucije i tako podstakne pozitivne procese. Na putu ka EU nas ništa neće zaustaviti. To je naše opredjeljenje", poručila je.

Turković je kazala da je s austrijskim kolegom razgovarala i o migrantskoj krizi, ali i bh. studentima koji se školuju u Austriji, odnosno o njihovom besplatnom studiranju.

Alexander Schallenberg je kazao da je EU uz BiH i da će joj uvijek pomagati te da podržava njen suverentitet i integritet. Također je kazao da su priče o non-paperima posljednjih dana negativne i da samo mogu otvoriti Pandorinu kutiju.

"Mi vas nećemo ostaviti na cjedilu", poručio je.