Sve treba zaraditi
26

Turković komentarisala odluku Evropskog vijeća: Kasno je sad plakati

S. M.
Bisera Turković (Foto: I. L./Klix.ba)
Bisera Turković (Foto: I. L./Klix.ba)
Nakon što Evropsko vijeće nije dodijelilo kandidatski status našoj zemlji ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kazala je da je sad kasno plakati i da je pred BiH ozbiljan rad.

"Bosna i Hercegovina danas nije dobila kandidatski status za Evropsku uniju, ne zato što EU to ne želi već zato što su pojedine političke stranke koje su dio državnih vlasti, već godinama blokiraju i opstruiraju ispunjavanje uslova za kandidatski status", rekla je Turković.

Istakla je da je to činjenica koju javnost Bosne i Hercegovine mora znati te dodala da Evropska unija nije zatvorila vrata Bosancima i Hercegovcima, ali i njoj nema mjesta politici i političarima koji blokiraju državu, prijete secesionizmom, podržavaju i opravdavaju agresiju, negiraju genocid i koji su ogrezli u korupciji.

"Bosna i Hercegovina će, zasigurno, dobiti kandidatski status i na koncu i postati članica EU, ali na tom putu građani moraju pobijediti retrogradne snage koje danas licemjerno optužuju EU, a sve su uradili da ne dobijemo kandidatski status", tvrdi Turković.

Naglasila je da smo dobili veliku podršku kao država i kao snage koje žele evropsku budućnost, od brojnih evropskih lidera.

"To je dobro i budi nadu da ćemo ubrzo ostvatiti i taj ključni korak. Ali, to ne smije zamagliti činjenicu niti preciznu odgovornost za postojeće stanje, za višemjesečne blokade, za nerad, političke ucjene, antiustavno djelovanje, za pokušaje rušenja postignutog napretka", rekla je.

Kako tvrdi, odluka EU nije odbijanje Bosne i Hercegovine već signal da se treba bolje organizovati i više raditi te da se ništa ne dobija na poklon.

"Sve treba zaraditi. Ukrajina se odlučnošću svojih državljana da se bore i izbore, i jasno prepoznatim ciljem njenih političkih vođa izborila za kandidatski status", smatra Turković.

Istakla je da se može lako prepoznati koji su se bosanskohercegovački lideri borili, a koji opstruirali i uslovljavali.

"Kasno je sada plakati. Pred nama je ozbiljan rad. Ako budemo opredijeljeni za ozbiljan rad, cilje je ostvariv", zaključila je Turković.