|

Turković i Košarac: DKP mrežu uključiti u rješavanje pitanja Trgovske gore

Turković i Košarac: DKP mrežu uključiti u rješavanje pitanja Trgovske gore
7
F
FENA
19.2.2020. u 22:09
19
komentara
7

dijeljenja
Turković i Košarac: DKP mrežu uključiti u rješavanje pitanja Trgovske gore
Ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Staša Košarac i Bisera Turković razgovarali su danas u Sarajevu o problemu izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.
Susret je uslijedio nakon radnog sastanka koji je 11. februara Košarac organizirao sa entitetskim ministrima nadležnim za zaštitu okoliša, članovima parlamentarne grupe "Klub zelenih", predstavnicima Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH, te načelnicima općina u slivu rijeke Une.

Ministar Košarac informirao je ministricu Turković o zaključcima s tog sastanka te je zatražio aktivan angažman diplomatsko-konzularne mreže BiH u rješavanju pitanja izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori, što je ministrica Turković prihvatila.

Usaglasili su se da će se u narednom periodu fokusirati na sastanke i razgovore sa institucijama Hrvatske, ali i predstavnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Izrazili su nadu da će rješenje tog bilateralnog pitanja s Hrvatskom biti postignuto diplomatskim putem, te su ocijenili da je apsolutno neprihvatljivo da odlagalište za nuklearni i radioaktivni otpad bude izgrađeno na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini granice s BiH.

Razgovarano je i o potpisivanju memoranduma između dva ministarstva, na osnovu kojeg bi predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bio uključen u Stalnu misiju BiH pri Evropskoj uniji.

Istaknuto je da je to potrebno imajući u vidu važnu ulogu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u procesu evropskih integracija, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...