{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Turizam je velika razvojna šansa"

S
6.7.2010. u 15:42
0
5
"Turizam je velika razvojna šansa"
0
"Turizam je  velika razvojna  šansa"
Foto: Fotoservis
Specijalni predstavnik EU Valentin Inzko rekao je danas da su ljudi, posebno mladi, najveći potencijal BiH, a da turizam predstavlja veliku razvojnu šansu.
Inzko smatra da je potrebno da se stvori "bolji okvir" da bi se mladi i ostali zadržali te da bi se omogućila njihova egzistencija.

On je naveo da su prilika za stvaranje boljeg okvira opšti izbori 3. oktobra, kada će građani imati šansu da mijenjaju političku scenu.

"Treba koristiti otvorene liste da se dođe do regeneracije krvi i nekih novih ideja, novih impulsa kao bi se stvorio bolji okvir za mlade, za pokretanje ekonomije, a u okviru ekonomije i turizma", rekao je Incko novinarima na Palama pred početak javne debate posvećene turizmu i pitanjima koja se tiču mladih.

Govoreći o turističkim potencijalima Pala i okoline specijalni predstavnik je konstatovao da su oni poznati odranije.

"Turizam je imao svoju istoriju ovdje, zna se šta je Jahorina, zna se šta su bili olimpijski tereni", rekao je Inzko.

Praveći paralelu sa turizmom u njegovoj zemlji, Austriji, Inzko je rekao da su nekadašnja seoska imanja koja su bila počela da se gase razvojem ekološkog i seoskog turizma te ekološke poljoprivrede kao prateće grane oživjela i dovela do toga da su ti dijelovi zemlje sada među najbogatijima.

Inzko je konstatovao da su Pale danas potpuno drugačije od mjesta koje je upoznao 1996. godine, čemu su doprinijeli otvaranje fakulteta i više hiljada mladih koji se na njima školuju.

Ambasadorka Francuske u BiH Mariz Bernio ocijenila je da je javna debata prilika da se riješe i neka pitanja u vezi sa integracijama BiH u EU.

"Članice EU dužne da prime BiH, ali da je potrebno da se prije toga riješe neki nesporazumi", rekla je Bernio dodavši da joj se čini da su građani BiH svakodnevno bombardovani raznim neistinitim tvrdnjama.

Bernio se saglasila sa stavom specijalnog predstavnika da su ljudi najveći potencijal BiH, a da je turizam, posebno seoski, velika razvojna šansa.

Javna debata u Palama, pod nazivom "Postoji samo jedan pravac za BiH - izgradnja prosperitetnog i demokratskog društva u srcu Evrope", pretposljednja je od planiranih 10 širom BiH.

Debati su, između ostalih, prisustvovali predstavnici vlasti Istočnog Sarajeva te akademske zajednice.

Planirano je da po okončanju javne debate specijalni predstavnik u razgovoru sa sa direktorom Olimpijskog centra Jahorina Brankom Koromanom, načelnikom opštine Pale Slobodanom Savićem, gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Vinkom Radovanovićem te gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom podrži njihovu zajedničku kandidaturu za Evropski olimpijski festival mladih 2015. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: